Bruxelles, 7 iunie 2017 – Monica Macovei – Comunicat de presă
Monica Macovei, invitată să vorbească despre combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului.
- “Accesul public la beneficiarii și proprietarii reali ai companiilor și trusturilor trebuie să fie deplin și neconditionat, iar acțiunile la purtător, anonime, trebuie eliminate, inclusiv din legea română”, este opinia Monicăi Macovei.
Europarlamentarul Monica Macovei prezintă miercuri, 7 iunie 2017, la Bruxelles, problemele care afectează încă lupta împotriva spălării banilor și finanțării terorismului și eficiența legislației europene, la invitația organizației AME (Anti Money Laundering Europe).
Monica Macovei este raportor al grupului ECR pentru Directiva 5 privind combaterea spălării banilor, care este în acest moment în faza de negociere cu Consiliul (statele membre UE).
La conferința europeană, Monica Macovei prezintă câteva dintre problemele majore ale spălarii banilor, unele în curs de rezolvare prin această nouă Directivă:
(1) Suprimarea anonimității în folosirea cartelelor preplătite (pre-paid) atunci când tranzacțiile se fac online și reducerea limitei folosirii cartelelor preplătite anonime, de la 250 de euro la 150 EUR, atunci când tranzacția se face față în față;
(2) Platformele pentru schimbul de monede virtuale trebuie să aibă aceleași obligații ca băncile și să fie incluse în această Directivă.
(3) Accesul public la beneficiarii și proprietarii reali ai companiilor si trusturilor, prin elimininarea cerinței dovedirii unui “interes legitim”, care făcea practic aproape imposibil accesul public la beneficiarii reali.
“Posibilitatea unor persoane de a evita plata taxelor nu este o chestiune care ține de viața privată, ci de interesul public, orice profit realizat de beneficiarii și proprietarii reali, din spatele multor altor nume, trebuie să fie plătit, iar beneficiarii și proprietarii reali să fie cunoscuți de public” susține Monica Macovei.
O problema nerezolvată încă în negocieri este cea a acțiunilor la purtător, care înseamnă anonimitate deplină pentru proprietar și secretarizare maximă a tranzacțiilor. Poziția majorității Parlamentului European este pentru interzicerea acțiunilor anonime la purtător. Aceasta este și poziția fermă a Monicăi Macovei, pentru că:
- Acțiunile la purtător nu conțin numele proprietarului, sunt anonime și funcționează ca un cec în alb. Cei care folosesc acțiuni la purtător și fac afaceri pe bani publici nu au nevoie de Panama sau de alte paradisuri fiscale ca să își ascundă banii ilegali. Cine deține o acțiune la purtător poate deține sau controla o companie.
- Acțiunile la purtător sunt bine-cunoscute și folosite pentru a da mită sau pentru a construi scheme de corupție și crimă organizată. În prezent, 36 de țări permit folosirea lor, dar 29 au introdus obligații privind benficiarii reali, unele prin imobilizarea lor la locații fixe, dar nu le-au eliminat definitiv. În UE, au rămas numai câteva țări unde acțiunile la purtător și accesul la beneficiarii reali nu au nicio restricție, între acestea se află și România, așa cum rezultă din tabelul Comisiei Europene privind implementarea Directivei 4 care impune obligația accesului la beneficiarii reali, deja adoptată de UE.
- Pericolul acțiunilor anonime la purtător a fost detaliat și în raportul „Bani publici pentru cei care nu lasă urme”, întocmit de RISE Project– rețea transfrontalieră de jurnalism de investigații.
Intitulat “Politica viitoare privind combaterea spălării banilor și finanțării terorismului – lecții învățate din cea de-a patra Directivă privind combaterea spălării banilor”, evenimentul este organizat de AME (Anti-Money Laundering Europe) și are loc, începând cu ora 12.00, (13.00, ora României), la sediul Consiliul Barourilor și Societăților de Drept din Europa, Rue Joseph II 40, 1000 Bruxelles (etajul 6).