Agenția Națională de Integritate (ANI), alături de DNA, este unul din pilonii importanți în lupta cu corupția și trebuie protejată și întărită, și nu atacată și slăbită.
Printr-o inițiativă legislativă se vrea ca parlamentarii să nu mai poată fi cercetați pentru incompatibilități și conflicte de interese de ANI. Proiectul prevede că regimul incompatibilităților, al conflictelor de interese, interdicțiilor și al abaterilor disciplinare parlamentare este cel stabilit exclusiv prin Statutul deputaților și senatorilor, ceea ce înseamnă că parlamentarii vor ca ANI să nu-i mai verifice. Proiectul a fost inițial semnat și de doi parlamentari PDL, dar aceștia și-au retras între timp semnăturile.
Am explicat ieri seară demersurile pe care le-am făcut pentru ca cei doi parlamentari PDL să își retragă semnăturile de pe propunerea legislativă, în cadrul emisiunii Km 0 de la Digi 24.
Politicienii USL și toți cei care atentează la atribuțiile Agenției de Integritate sunt iresponsabili.
Cer și parlamentarilor USL, UDMR și PPDD să renunțe la această inițiativă, al cărei singur scop este să se apere pe ei, cu riscul de a compromite definitiv intrarea în Schengen și de a avea un raport negativ în cadrul MCV cu toate consecințele sale. Deputații și senatorii care vor susține și vor vota aceste modificări vor să fie mai presus de lege, vor să-și angajeze rudele la cabinetele lor de parlamentari, vor să nu răspundă ca toți ceilalți oficiali.
Iată transcrierea și înregistrarea video a intervenției mele de la Digi 24 pe acest subiect:
Monica Macovei: Ar trebui să-i întrebați pe cei doi care au semnat. Vă dați seama că eu am fost și sunt total împotriva limitării puterilor ANI și, de altfel, am și intervenit pentru retragerea semnăturilor.
Realizator: Ați discutat cu cei doi parlamentari PDL (care au semnat, n.n.?)
Monica Macovei: Nu am discutat cu cei doi parlamentari PDL, am scris șefului partidului. Întrebările de ce au semnat adresați-le lor, eu vă spun că am intervenit pentru a-și retrage semnăturile, și le-au retras. Și nu numai eu am intervenit, și alții din PDL. În acest moment, PDL nu inițiază și nu va vota aceste schimbări. Cel mai important lucru este că avem o majoritate USL care, probabil, dacă vrea să schimbe, va schimba, fiindcă nu-i pasă nici de MCV, nici de Schengen, nici de stat de drept, nici de nimi. Și se creează, practic, o excepție în favoarea parlamentarilor care nu mai pot fi cercetați de ANI, nu mai pot fi incompatibili, nu mai pot fi în conflicte de interese. Toți ceilalți oficiali din România pot fi, numai parlamentarii nu, este exact opusul statului de drept și egalității în fața legii.
Realizator: Considerați că se va crea un curent de opinie, poate sprijinit și de experții de la Bruxelles, așa încât Guvernul să revină asupra acestei inițiative, coaliția de la guvernare să renunțe la acest proiect de lege?
Monica Macovei: Sigur că se poate, dar este din start ceva împotriva regulilor democratice și, repet, egalității în fața legii. Dar aș vrea să vă spun ceva totuși: dacă toate soluțiile trebuie să vină de la Bruxelles și politicienii USL sunt atât de iresponsabili și nu le pasă decât să scape ei, că asta au făcut acum acești parlamentari, lucrurile nu vor merge bine în țară, că nu putem trăi încontinuu trași de mânecă de către alții. Trebuie să fie ei responsabili în fața celor care i-au ales și cei care i-au ales să țină minte ce fac acum. E o mare porcărie ce au făcut.
Si nu numai ANI vor sa desfinteze. Instaureaza dictatura.
D-na Macovei mergeti la Pungesti, veti descoperi ca acest Guvern face abuzuri. Oamenii sunt dispusi sa-si apere dreptul la viata si bucata de pamant dandusi viata. Cu cat jandarmii devin mai violenti si mai abuzivi, cu atat mai tare oamenii protesteaza. Chiar daca acum s-a instituit stare speciala, protestele nu se vor potoli. Opozitia si-a ratat menirea, presedintele e izolat. Tara fierbe!
E timpul sa mergeti intre oameni, democratia e in pericol. Lui Ponta nu-i pasa, vrea sa ne scoata din Europa. Interesele lui nu coincid cu interesele noastre. Aroganta si mitomania lui au deja tendinte dictatoriale. Explorarea si exploatarea gazelor de sist nu sunt atat de sigure, ca dovada a interzicerii lor in multe state din SUA, nu s-au evaluat corect riscurile si urmarile. Franta la fel a interzis, de ce sa fim noi terenul de experienta? Avem o tara mult prea frumoasa, ca sa ne batem joc de ea. Oportunitati de dezvoltare sunt cu duiumul, doar ca avem niste conducatori iresponsabili. Si niste manipulatori media care trebuie sa plateasca mai devreme sau mai tarziu.
Vă rugăm să treceţi în plan secund lansările de carte şi să acordaţi maximă prioritate stopării actualului trend periculos pe care a fost înscrisă activitatea Serviciului, respectiv tendinţa de instrumentare politică, prin noua orientare a ’managementului’ derulat de adjunctul dvs, dl.gen. Florian Coldea.
În sprijinul apelului nostru aducem următoarele argumente:
În luna aprilie a.c., cu o săptămână înaintea încheierii depunerii ofertelor de participare la licitaţie, Dir.’C’ (Securitate Economică) a documentat informativ, la solicitatea Guvernului, toate cele 12 firme înscrise pentru privatizarea CFR Marfă (între care ’GFR’, nu figura). Deznodământul a ceea ce urmat se cunoaşte deja, fiind de largă notorietate publică.
La finele lunii noiembrie a.c., Dir. ’J’ (Juridică), la solicitarea Guvernului, a documentat mecanismele juridice şi instituţionale (incompatibilităţi/ combaterea corupţiei) adoptate de ţările membre UE, SUA şi Canada pentru asigurarea transparenţiei în viaţa publică, pentru ca la doar două săptămâni Parlamentul României să opereze modificări ce au generat actualele reacţii europene şi internaţionale.
Iar acestea sunt doar două dintre multiplele exemple, care ar putea continua şi care nu pot constitui ’simple coincidenţe’ decât cu riscul de a ne jigni capacitatea intelectuală.
Semnează: Un grup de cadre ale Serviciului care:
-au făcut din jurământul faţă de Patrie (nu faţă de X ori Y politician) o reală profesiune de credinţă, potrivit devizei sub care funcţionează instituţia ’PATRIA A PRIORI’;
-nu doresc ca activitatea lor profesională, profund dedicată crezului mai sus-exprimat, să fie speculată în beneficiul unui Y sau Z politician;
-nu doresc să devină instrumente ale unui sistem represiv şi autocratic, aşa cum se prefigurează, similar celui dinainte de ’89, fiind dispuse chiar să solicite trecerea în rezervă.
Notă: Întrucât regulamentele militare interzic raportul colectiv am ales această modalitate de exprimare prin intermediul surselor deschise.
Cu respect