Am acordat ieri acest interviu Agentiei de presa Agerpres.
Europarlamentarul Monica Macovei, candidat la funcţia de preşedinte al Partidului Democrat Liberal la Convenţia din 23 martie, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că a intrat în această cursă „de 100 de metri garduri” ca să o câştige, dar, pentru ‘Reformişti’, „gardurile sunt mai înalte”. Ea îşi declară ataşamentul faţă de PDL, deşi, după cum susţine, unii cer, din când în când, excluderea sa din partid. Macovei mai afirmă că vede pericolul ruperii PDL în situaţia în care alegerile nu vor fi corecte, dar menţionează că nu din gruparea „Reformiştii” pleacă oameni la PNL sau în altă parte, ci dintre susţinătorii actualului preşedinte al formaţiunii democrat-liberale, Vasile Blaga.
AGERPRES: Doamnă europarlamentar, v-aţi înscris oficial candidatura la preşedinţia PDL. Care sunt, în opinia dvs, principalele aşteptări ale colegilor democrat-liberali vizavi de alegerile ce urmează pentru conducerea partidului, aşteptări percepute inclusiv din vizitele de prezentare a moţiunii dvs în mai multe organizaţii judeţene?
Monica Macovei: O mare parte din membrii PDL, cu care am vorbit în ţară, vor această schimbare pe care eu o propun, vor o perspectivă care să le readucă entuziasmul, ceea ce e firesc. Şi vor să facem o opoziţie reală, zilnică, puternică şi să devenim acel partid puternic şi modern al anului 2014. Sigur, există şi oameni care cred că aceste lucruri se pot realiza cu actuala conducere, de pildă, sau cel puţin o spun. S-ar putea să existe şi unii care cred că, poate, aşa cum suntem acum, vom creşte ca partid fără să facem multă opoziţie, poate unii vor împreună cu PNL, pentru că am văzut nişte declaraţii recente de la domnii Raicu (Romeo Raicu – n.r.), Boureanu (Cristian Boureanu – n.r.) şi alţii în ceea ce priveşte legătura cu PNL. Deci, există opinii diverse. Eu nu propun o fuziune sau o alianţă cu PNL.
AGERPRES: Fostul prim-vicepreşedintele al PDL Mihai Stănişoară declara public, după recenta sa trecere la PNL, că dintre candidaţii la şefia formaţiunii democrat-liberale îl vede pe actualul preşedinte al partidului, Vasile Blaga, ca pe un „lider obosit şi uzat”, pe Elena Udrea ca un posibil viitor lider care ar aduce un aer de prospeţime în rândul formaţiunii democrat-liberale şi pe Monica Macovei ca pe un candidat cu o moţiune care nu se bucură de o susţinere largă în rândul PDL. Vă acordaţi prima şansă la Convenţia din 23 martie sau vă veţi mulţumi cu statutul de „candidat arbitru”?
Monica Macovei: Am intrat în această cursă de „100 de metri garduri” ca să o câştig. Mă concentrez şi mă gândesc numai la acest fapt. Mai departe, aleg cei care vor vota. Le spun la toate întâlnirile să se gândească la electorat atunci când votează, la ce ar vrea electoratul să rezulte în urma acestei convenţii şi la cine ar vrea electoratul să conducă acest partid.
AGERPRES: Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat public că în opinia sa două dintre moţiunile pentru şefia PDL sunt „slabe”, dar adăuga că vede o a treia moţiune care, în cazul în care va ieşi câştigătoare, îi va opune un adversar politic puternic. Consideraţi că vă încadraţi la categoria „adversar politic puternic”?
Monica Macovei: Ponta să îşi rezolve problema plagiatului despre care scrie acum şi „New York Times”. Şi să rezolve probleme din MCV. Până atunci, chiar nu mă interesează ce crede Ponta, să îşi facă treaba lui.
AGERPRES: Marţi seara, la un post de televiziune, preşedintele Traian Băsescu a făcut şi câteva aprecieri la PDL, spunând, între altele, că Elena Udrea este pragmatică în acţiunea sa politică pe care o derulează şi ştie bine că epoca Băsescu s-a terminat în PDL. Pe de altă, parte, despre şansele dumneavoastră la convenţie a afirmat că aţi avea o şansă bună dacă veţi da sentimentul că sunteţi apropiată de partid şi dacă nu veţi pleca din PDL în cazul în care veţi pierde alegerile, iar despre domnul Blaga afirma că ţine mult la dânsul, dar îi spune „stop!” pentru că prăbuşeşte partidul. Cum priviţi toate aceste aprecieri?
Monica Macovei: O să răspund doar la afirmaţia despre mine. Eu sunt ataşată de partid, unii din partid nu sunt ataşaţi de mine, aşa văd lucrurile. Şi chiar am discuţii foarte bune şi foarte frumoase cu mulţi membri de partid din filiale. Problema este că unii din partid, de pildă domnul Onofrei (Orest Onofrei – n.r.) de la Suceava, îmi cer excluderea din partid. Deci, domnul Onofrei a declarat – e preşedinte al PDL Suceava – că la Convenţie o să ceară să fiu exclusă din partid. Au mai fost astfel de declaraţii, deci problema e invers – nu ataşamentul meu, ci aceşti oameni care, din când în când, vor să mă dea afară. În al doilea rând, am spus-o mereu şi o să o repet: eu mă concentrez pe câştigarea acestor alegeri. Asta este ceea ce discut acum şi lucrul la care mă gândesc.
AGERPRES: Revenind puţin, credeţi că epoca Traian Băsescu în PDL s-a terminat?
Monica Macovei: Da, sigur că da, este evident, da. Adică în sensul că nu o să se întoarcă Traian Băsescu să conducă partidul. Şi să ştiţi, l-am auzit pe preşedinte spunându-le asta celor din conducerea partidului de nişte ani de zile.
AGERPRES: Pe acelaşi subiect, Elena Udrea spunea că, în cazul în care Traian Băsescu ar dori să revină în PDL şi dânsa ar fi preşedintele partidului, i-ar ceda această funcţie, iar Vasile Blaga opina că revenirea lui Traian Băsescu este binevenită, dar că domnia sa ar fi în continuare preşedintele formaţiunii. Dumneavoastră cum priviţi această situaţie?
Monica Macovei: Deci, repet, mă îndoiesc că preşedintele ţării se va întoarce ca preşedinte de partid. Mă îndoiesc. A şi spus că vrea să revină în viaţa politică şi să se ocupe de dezvoltarea dreptei politice din România. Mie asta nu îmi spune că vrea să vină la conducerea PDL. Sigur că e binevenit, dar vă spun cum judec acţiunile politice şi ce anume se face şi ce nu se face în politică.
AGERPRES: Se cunosc, deja, câteva dintre numele importante care se regăsesc pe lista dumneavoastră de susţinători. Vor face ei parte din echipa de conducere a partidului? La Convenţie vă propuneţi să aveţi invitaţi din afara partidului care să vă susţină cauza şi care ar fi aceia?
Monica Macovei: O parte dintre ei vor candida pentru funcţii de conducere, dar nu îi pot nominaliza. În privinţa unor invitaţi la Convenţie din afara partidului încă nu am luat o astfel de decizie.
AGERPRES: Veţi susţine la Convenţie modificarea Statutului PDL în sensul adoptării unei alte organigrame a funcţiilor în Biroul Permanent Naţional? Aveţi în vedere şi alte propuneri de modificare a Statutului şi care ar fi acelea?
Monica Macovei: O modificare se referă la stabilirea unui număr mai mic de vicepreşedinţi şi prim-vicepreşedinţi şi la atribuirea acestor posturi unor persoane care se pricep la domeniul respectiv pe care ar urma să îl gestioneze în calitate de vicepreşedinte sau prim-vicepreşedinte. Adică, nu alegem întâi un grup de oameni şi apoi vedem cu ce se ocupă. Deci, normal este, să zicem, pentru un post de vicepreşedinte care ar urma să se ocupe de comisiile de specialitate, sau de relaţiile externe, sau de organizare, sau de filiale, să fie competitori care se pricep la acel domeniu şi care sunt buni şi au dovedit acest lucru. În privinţa numărului de prim-vicepreşedinţi şi vicepreşedinţi o să discut cu colegii mei „Reformiştii”, exact, această propunere. Ne-am gândit la acest lucru, la reducerea numărului celor din BPN.
AGERPRES: Sub ce culoare veţi candida la şefia PDL? Vă doriţi ca aceasta să fie culoarea PDL în continuare? Veţi propune un alt simbol ca siglă a PDL?
Monica Macovei: Candidez la preşedinţia PDL ca Monica Macovei. Nu discutăm acum dacă păstrăm însemnele partidului. Este o Convenţie pentru alegerea conducerii partidului.
AGERPRES: V-aţi exprimat, recent, că din modul cum decurge organizarea în teritoriu a CNE este posibil să nu fie o Convenţie „pe bune”. În cazul în care veţi considera că la Convenţia Naţională alegerile nu se vor desfăşura corect, veţi alege să vă retrageţi din cursa pentru şefia partidului?
Monica Macovei: Am să iau această decizie atunci, dar, da, pot să vă spun, după două săptămâni de mers în filiale în ţară şi de discuţii în Comisia de organizare a Convenţiei Naţionale, am văzut că pentru noi, pentru „Reformiştii”, „gardurile” de la cursa de 100 de metri sunt mai înalte. De pildă, la Suceava, din 180 de delegaţi câţi are filiala de trimis la Convenţie, deci oameni care vor vota, am stat de vorbă cu aproximativ 15 oameni. Era o sală cu mai multă lume şi am întrebat câţi sunt delegaţi – au ridicat mâna circa 15 persoane. După care mi s-a spus că oricum listele de delegaţi se mai schimbă, chiar la Suceava. Şi, probabil, că se mai schimbă şi în alte părţi. Ceea ce îmi arată că, practic, stau de vorbă şi încerc să conving să mă voteze şi le spun cum gândesc viitorul partidului, cum gândesc viitorul ţării, pentru că partidul trebuie să ducă societatea înainte, cu nişte oameni care nu vin la vot, ceea ce contrazice însăşi ideea acestei prezentări a moţiunii. Şi în alte locuri s-a întâmplat la fel, la Buzău cred că au fost între 10 şi 20 de delegaţi dintr-un total de 30 – 40 de oameni. Deci, nu am avut nicăieri, mai ales în zona Moldovei, un număr de delegaţi mai mare de jumătate din cei care erau prezenţi la întâlnire. Şi, repet, faptul că această comisie de organizare a Convenţiei a prelungit termenul de depunere a listelor de delegaţi, unele filiale şi-au retras listele, retrimit altele, deci până la urmă nu ştiu cu cine am vorbit. Nu ştiu dacă aceia cu care am vorbit vor vota la Convenţie.
În privinţa celor şase solicitări ale mele adresate COCNE pentru o Convenţie corectă, o primă solicitare se referea la listele de delegaţi, noi cerând numele, funcţia şi datele de contact, pentru că nu vom ajunge chiar peste tot şi vrem să le trimitem materiale despre ce vrem noi, cine suntem şi de ce să ne voteze. Am primit liste de delegaţi, dar numai cu nume, fără funcţii şi fără date de contact, de la comisie. În ţară, de pildă, filialele Timiş şi Arad ne-au transmis listele complet, şi cu funcţiile delegaţilor, şi în unele cazuri şi cu date de contact. Pot să vă spun, revenind la chestiunea cu numărul de delegaţi prezenţi la întâlniri, că am stat de vorbă cu delegaţi la Timiş, Arad şi Neamţ. Deci aici lucrurile au fost în ordine, s-a asigurat prezenţa într-o proporţie foarte mare, de 80%. Am văzut corectitudine din partea şefilor de filiale, indiferent dacă semnaseră cu alte moţiuni. De fapt, niciun şef de filială nu a semnat cu moţiunea „Reformiştii”, dar trebuie să asigure corectitudinea prezentării moţiunilor şi a alegerilor. O altă cerinţă se referă la prezenţa a câte unui reprezentat al fiecărui candidat la preşedinţie la locul în care se identifică delegatul şi se înmânează buletinul de vot, ca să ştii că e acea persoană care e pe listă. O altă cerinţă este prezenţa a câte unui reprezentant la preşedinţie la fiecare urnă de vot şi la fiecare comisie de numărare a voturilor. Am solicitat, de asemenea, ca fiecare buletin de vot să fie semnat de către un reprezentant al fiecărui candidat. E foarte simplu de ce: pentru a şti că numărul buletinelor de vot corespunde cu cel anunţat. Am mai avut întâmplări, am mai văzut în ţară, de exemplu, la Focşani am văzut în presa locală şi au confirmat cei de acolo, că după 4 martie când a fost Vasile Blaga să îşi prezinte moţiunea cel care i-a pus o întrebare critică în timpul dezbaterii, acesta fiind preşedintele organizaţiei municipale, a doua zi a fost, să zicem, eliminat. Adică, prin diverse manevre s-a dizolvat acest Birou Permanent al organizaţiei municipale. Îţi ridică semne de întrebare astfel de întâmplări şi se transmite un mesaj de teamă şi de forţă. Adică de forţă alăturat temerii – poţi fi dat afară dacă îndrăzneşti să deschizi gura împotriva actualei conduceri.
AGERPRES: Dacă se va continua la modul la care aţi expus lucrurile, v-ar putea determina să vă retrageţi din cursă?
Monica Macovei: Eu nu mi-am propus să mă retrag din această cursă, am spus-o de mai multe ori. O să văd, tot aşa gândesc, ce se mai întâmplă şi care sunt răspunsurile la aceste solicitări pe care le-am făcut.
AGERPRES: Dacă veţi câştiga alegerile, le veţi propune funcţii de conducere în partid domnului Vasile Blaga şi doamnei Elena Udrea şi care ar fi acelea?
Monica Macovei: În cele două săptămâni dintre Convenţia Naţională şi CNC-ul în care se vor alege prim-vicepreşedinţii şi vicepreşedinţii vom discuta, evident, şi vom negocia cu toată lumea. Nu pot să vă dau nume, dar este absolut firesc şi evident că îmi doresc o echipă cu care să pot lucra şi o echipă care să nu îmi pună beţe în roate, pentru că atunci tot ce promit şi toate încercările mele sunt zădărnicite. Mă aştept să existe rezistenţă la nişte schimbări, dar o să încerc ca în BPN să fie oameni, indiferent din ce tabără vin, care vor să facem din acest partid unul modern, curat, mare, care să coaguleze dreapta în jurul lui.
AGERPRES: În situaţia în care se va ajunge la un tur doi de scrutin, etapă în care să nu fiţi prezentă, pe cine veţi susţine dintre ceilalţi doi contracandidaţi?
Monica Macovei: Eu am încredere în cei care vor vota pentru mine şi îi voi lăsa să decidă singuri. Sunt destul de inteligenţi să ştie cu cine să voteze în turul doi. Cred că i-aş jigni să le spun cu cine să voteze.
AGERPRES: În cazul în care nu veţi reuşi să câştigaţi scrutinul intern din PDL, aveţi în vedere candidatura la o altă funcţie de conducere în partid? Veţi recurge la o altă abordare, cum ar fi plecarea din partid şi implicarea într-o altă construcţie politică de dreapta?
Monica Macovei: În acest moment eforturile mele se concentrează numai pe câştigarea conducerii partidului, iar în ceea ce priveşte o construcţie de dreapta: da! Oricum am spus tot timpul că trebuie să construim pe partea dreaptă, am spus în jurul PDL, dar care trebuie să arate altfel decât astăzi şi să adune toate forţele de dreapta pentru a face o dreaptă puternică în România.
AGERPRES: Sunt voci din interiorul partidului, dar mai ales din afara PDL, care susţin că după Convenţia din 23 martie PDL se va scinda. Care este opinia dvs în această privinţă? Cât contează alcătuirea listelor pentru alegerile europarlamentare de anul viitor în această variantă vehiculată a ruperii partidului?
Monica Macovei: Eu văd acest pericol al ruperii partidului numai în situaţia în care alegerile nu vor fi corecte, pentru că delegaţii nu vor fi mulţumiţi să fie părtaşi la aşa ceva. Deci, numai în această situaţie.
În ceea ce priveşte listele pentru europarlamentare eu nu văd, în acest moment, legătura între alcătuirea acestor liste şi o posibilitate invocată de dumneavoastră de rupere a partidului. Mai ales în condiţiile în care eu vă spun că văd această posibilitate numai în condiţiile în care alegerile nu sunt corecte. Şi, fiindcă se tot vorbeşte de ruperea partidului de către reprezentanţi sau susţinători ai actualei conduceri a partidului, aş vrea să atrag atenţia asupra următorului lucru: nu din gruparea „Reformiştii” pleacă oameni la PNL sau în altă parte, ci dintre susţinătorii domnului Blaga. Haideţi să vedem lucrurile exact cum stau. Mai departe, nu noi spunem că trebuie să facem alianţe sau să fuzionăm cu PNL-ul lui Crin Antonescu, Voiculescu, Becali, Ghişe şi Chiuariu şi toate aceste persoane care fac rău ideii de politică şi ţării, ci tot dintre susţinătorii domnului Vasile Blaga. Deci nu noi vrem ruperea partidului. Noi vrem alegeri corecte.
AGERPRES: În situaţia câştigării şefiei partidului, care va fi poziţia dumneavoastră în relaţia cu USL? Va exista o abordare separată faţă de PSD şi faţă de PNL?
Monica Macovei: Acestea sunt strategii politice pe care le voi stabili împreună cu colegii mei şi pe care, într-o anumită măsură, nu le vom face publice evident. Pentru că, dacă negociezi ceva, nu declari întâi public, dar cel mai important lucru este că, dacă eu câştig, vreau să facem opoziţie credibilă, activă, puternică faţă de USL, care include şi PSD şi PNL. Electoratul a decis în decembrie să trimită PDL în opoziţie. Rolul opoziţiei este la fel de important precum cel al puterii într-o democraţie. Opoziţia trebuie să urmărească şi să sancţioneze public orice abuz, orice ilegalitate, orice derapaj al puterii. Aşa se ţine echilibrul democraţiei într-o ţară şi sigur că, făcând asta, te pregăteşti şi pentru câştigarea următoarelor alegeri. Deci acesta este obiectivul meu şi aceasta este propunerea mea pentru PDL: opoziţie reală faţă de USL, care, din păcate, zilnic, arată că nu îşi respectă promisiunile, că minte, că vrea să ne scoată de pe direcţia vest pe care România o luase sau se află încă şi punând în faţă interesul baronilor locali, de pildă, şi nu intrarea României în Schengen.
AGERPRES: În privinţa rolului de partid de opoziţie, cum vedeţi relaţia PDL cu PP-DD şi, de asemenea, pe cea cu UDMR?
Monica Macovei: Sigur, toate aceste partide fiind în opoziţie, se lucrează împreună, dar cu limitele de rigoare. Eu, una, nu am de gând să încalc principii la care ţin şi la care nu voi renunţa niciodată pentru nu ştiu ce fel de alianţe. Da, deci eşti în opoziţie şi cu alte partide, chiar dacă nu e o mare simpatie între ele. Faci opoziţie, dar, repet, în interesul oamenilor şi nu cred într-un amor artificial şi care ar dăuna unei drepte autentice.
AGERPRES: Se mai poate vorbi la ora actuală de o continuare a platformei de centru-dreapta în formula ARD, cu Forţa Civică, PNŢCD şi Partidul Noua Republică?
Monica Macovei: Categoric trebuie să vorbim şi să facem o unificare a forţelor de dreapta. Am regretat acele declaraţii de după alegerile din decembrie venite de la conducerea PDL, care spuneau că ARD s-a destrămat şi s-a încheiat şi gata. Dar, în acest moment, fiecare din aceste partide – Forţa Civică, Noua Republică – se consolidează, cresc, îşi creează simpatizanţi, eventual alegători şi cred că este bine aşa. La fel şi PDL-ul trebuie să vadă ce a greşit, să pornească la un alt drum de modernizare şi pe alte criterii decât până acum. De pildă, pe meritocraţie, şi nu pe funcţii date pe prietenii sau, nu ştiu, cu plicul pe masă. Deci, fiecare dintre aceste partide îşi are drumul lui acum, după care eu văd, sigur că da, cel puţin o coaliţie electorală.
AGERPRES: Voci din partid, inclusiv dvs, au invocat necesitatea desemnării rapide de către PDL a unui prezidenţiabil. Chiar preşedintele Băsescu afirma recent că PDL are în partid un astfel de candidat cu notorietate, bărbat, cu vârsta în jur de 40 de ani. Care sunt în opinia dvs. trei nume care se încadrează acestui profil?
Monica Macovei: Eu cred că acela care va fi candidatul PDL pentru Preşedinţie – şi trebuie să îl stabilim cât mai repede şi este o greşeală că nu a fost stabilit – va trebui să fie rezultatul unor alegeri sau, cel puţin, consultări ale partidului. Să plece de jos în sus, pe sistemul alegerilor primare. Şi aşa vom avea câţiva candidaţi pe care, apoi, putem să îi măsurăm pe diverse capacităţi, de comunicare, de profil, de apreciere publică în raport cu profilul contracandidaţilor. Aşa văd lucrurile. Acest lucru ar trebui să se întâmple imediat după 23 martie. Şi aşa este târziu.
AGERPRES: Care ar fi, din punctul dvs de vedere, câteva dintre obiectivele naţionale pe care clasa politică din România să şi le asume rapid, prin consens politic, în baza unui document?
Monica Macovei: În primul rând integrarea deplină în Uniunea Europeană. Adică cei doi paşi care au mai rămas: Schengen şi intrarea în zona euro. Iar Schengen-ul este legat, ştim de câţiva ani de zile acest lucru, de MCV şi, prin urmare, USL trebuie să răspundă pozitiv şi să îndeplinească recomandările din rapoartele MCV. E foarte simplu. De când e USL la putere, avem două rapoarte critice, mai ales la adresa puterii politice din România şi la lipsa ei de voinţă pentru a continua eforturile anticorupţie şi la încălcarea de către clasa politică a legii. Sunt chestiuni punctuale în rapoartele MCV, pe care USL trebuie să le îndeplinească, mai ales că în decembrie 2013, când se va rediscuta despre o eventuală dată pentru Schengen, acest lucru se va întâmpla după un alt raport MCV, care, evident, va consemna ce s-a făcut până la data respectivă faţă de raportul din ianuarie 2013 şi ce nu s-a făcut. Deci, miniştrii din Guvern care au probleme penale trebuie să plece, la fel parlamentarii care au astfel de probleme. Trebuie numit procuror general şi şef la DNA, o persoană care are experienţă, pentru că acum avem procurori care au această experienţă, de opt ani de zile se fac dosare mari de corupţie, de evaziune fiscală, de fraudă, de spălare de bani, printr-o procedură credibilă şi care să producă candidaţi credibili, pentru că altfel facem paşi înapoi. Chestia cu cineva nou care nu a mai fost este o prostie. Este un fel de a-i da la o parte pe cei care chiar se pricep şi care au arătat că rezistă furtunilor politice şi presiunilor politice, şi rezistă atacurilor permanente de la cei inculpaţi, cercetaţi, arestaţi şi presa deţinută de aceştia. Deci, dacă avem aceşti oameni buni, profesionişti şi puternici, normal că pe ei trebuie să îi promovăm, nu? Aducem alţii noi, care nu au făcut astfel de dosare, nu ştim dacă rezistă la presiuni politice. E ca şi cum ne întoarcem în 2005. AGERPRES
Dupa ,,100 de metrii garduri” poate o sa urmeze si finalul cu saritura de la trambulina intre finalisti.
Stimata doamna,
ca fost procuror asteptam de la dvs rigoare si justitie adevarata nu:” Iertare si sa mergem mai departe”. Nu aveti cu ce sa mergeti mai departe!! PDL a esuat grav si a lasat tara prada USL ceea ce nu se poate spala cu : iarta-ma „. Aveti corupti care se vad de la o posta si de care nu puteti sau nu doriti sa scapati . V-as vota la congres dar nu pe o teza care are la baza iertarea …. Sunt un simplu cetatean sugrumat de ceea ce partidul dvs a creat sau a fost partas la creatie. Nu astept de la dvs acum cand multi ne sufocam din „N” puncte de vedere iertare pentru ei care au gresit ci JUSTITIE si pedepse . Altfel nu vom progresa noi ca natie iar PDL e posibil sa dispara. Ati promis reforma statului si iata ca nu suntem primiti in Schengen e si normal cu atati interlopi care cumpara judecatori nici eu nu m-as primi ca tara in Schengen pana cand nu rezolvam problemele.
Daca inca mai cititi randurile mele va propun cate ceva ;
Intoarceti-va catre popor si priniti-l in ochi ( Basescu promitea intalnire in Piata .. la 3 luni dupa primul referendum …. de atunci nu a mai venit)
Lepadati-va de toti coruptii si mergeti cu capul sus -oamenii va vor iubi inzecit .
Gasiti pe cineva in care poporul sa creada si care sa nu ne vanda asa cum PDL a facut-o pana acum stiti dvs cui. Vrem un lider care sa spuna ca simte ca noi si care freamata cu noi ..daca nu-l gasiti e posibil sa dispareti ca partid si sa fim inghititi de USL– Hitler era un fel de USL-ist ca sorginte ideologica.
Imi doresc pe cineva care sa ne zica : ne va merge rau o vreme si apoi vom vedea lumina dar sa se si intample, nu sa ne tina in crepuscul si in acest fel sa orbim treptat.
Cu stima, Aurelian
Cum poate fi eliberat Adrian Nastase inainte de termen pentru buna purtare, cand buna lui purtare nu implica si regretul pentru fapta comisa, el considerandu-se si azi ca fiind nevinovat?
Daca este astfel eliberat oare nu va putea el scrie maine poimaine pe blogul sau, ca dovada nevinovatiei sale este insasi eliberarea lui inainte de termen, cat timp el nu si-a recunoscut vina, ceea ce ar conduce la ideea ca nici judecatorii care au decis eliberarea nu-l considera vinovat? Desigur ca va putea si va oarea ca are si dreptate. 🙂
Conform statutului PSD (http://www.psd.ro/STATUTPSD.pdf) AN nu mai este membru de partid si nici nu ar mai avea dreptul sa fie cat ii sunt interzise drepturile electorale :
ARTICOLUL 23
Nu pot fi membri ai Partidului Social Democrat:
a) persoanele lipsite de drepturi electorale, cu excepţia
celor precizate la Art. 13;
b) persoanele cărora le este interzisă, prin hotărâre
judecătorească definitivă, exercitarea drepturilor
politice sau cetăţeneşti sau, prin Constituţie sau lege,
le este interzisă asocierea politică;
c) persoanele care au suferit condamnări pentru trădarea
intereselor ţării, pentru infracţiuni săvârşite cu violenţă
sau pentru alte fapte antisociale grave;
d) persoanele compromise moral şi politic;
ARTICOLUL 27
(1) Calitatea de membru al Partidului Social Democrat se
pierde prin demisie, radiere, excludere sau înscriere în
alt partid.
(3) Radierea se face în situaţia în care se constată că, ulterior
dobândirii calităţii de membru de partid, persoana se află
într-una din situaţiile de incompatibilitate prevăzute la Art.
23, precum şi în caz de deces.
Oricum cum sa ai incredere intrun partid care guverneaza cat timp AN troneaza fara intrerupere nu in arhiva PSD ci pe situl acestuia la zi cu poza si functie de Presedinte al CNC, adica pentru oricine intra pe site actualul Presedinte al CNC este AN?
Intrati daca nu ma credeti pe
http://departamente.psd.ro/departamente.php
si acolo unde vedeti poza lui AN mai dati un clic si veti constata cu stupoare ca intrati pe blogul lui AN.
http://nastase.wordpress.com/
Adica blogul lui AN este un soi de document oficial al CNC al PSD. 🙂 🙂 🙂
Dna Macovei ce spuneti de acest lucru? Sincer, doresc sa va aflu opinia.
PS Oricum din tot balciul asta de prost gust, caracteristic neamurilor proaste, tot ramane un castig:
Dl AN nu va putea da in judecata niciodata pe nimeni daca acela ii va spune: Dle AN dta esti un hotz. 🙂
D-na, sunteti autista la solicitarile mele, imi blocati comentariile, nu acceptati pareri critice, salariul de 100 molioane pe care l-ati dat judecatoarei Antonela din impozitele mele nu a imunizat-o la mita , m-am saturat de autismul si aroganta pe care le afisati fata de mine care v-a am sustinut. Daca nu sunteti in stare sa va organizati blogul personal lasandu-l cateilor ca Iliescu nu aveti nici respect pentru cititori nici demnitate si nici moralitatea cu care umblati in gura ca Nastase.