Amendamente la Directiva privind combaterea spălării banilor prin măsuri de drept penal: eliminarea acțiunilor la purtător, pedepse mai mari pentru politicieni
Am prezentat joi, în Comisia LIBE, principalele amendamente pe care le-am făcut, ca raportor al grupului, la Directiva privind combaterea spălării banilor prin măsuri de drept penal.
- Am introdus eliminarea acțiunilor la purtător, tocmai pentru a avea acces la beneficiarii reali ai acțiunilor, respectiv ai companiilor, private sau publice. Evident, intră aici și trusturile de presă. În multe state membre, acțiunile la purtător sunt interzise, în alte state membre s-au pus restricții. În România nu există nicio restricție. Reamintesc că acțiunile la purtător sunt hârtii anonime prin care o persoană deține acțiuni, putând deține și peste 50% din acțiuni, având astfel controlul unei companii, fără ca cineva să știe cine este această persoană. Fiind anonime, daca X le are în buzunar, este proprietarul acțiunilor, iar când i le dă altcuiva, acela devine proprietar. Dacă nu se interzic acțiunile la purtător, nu vom avea acces niciodată la beneficiarii sau acționarii reali ai companiilor unde acțiunile sau o parte dintre ele sunt „acțiuni la purtător”. Nu există nicio evidență, nicio urmă , niciun registru. Într-un minut, se pot schimba în 60 de mâini acțiunile la purtător, schimbându-se acționariatul și controlul companiilor publice și private respective fără ca oamenii să știe.
- Am cerut pedepse mai mari pentru „persoanelor expuse politic” (PEP) și pedepse complementare pentru persoanele și firmele care spală bani. Politicienii alternează la putere, dar în principal când sunt la putere au banii publici pe mână, deci sunt mai expuși să se atingă de bani prin fraudă, corupție sau orice alt mod și apoi vor să transforme banii murdari obținuți prin aceste infracțiuni în bani curați (spălarea de bani). De-asta și trebuie să aibă restricții mai mari, de exemplu: când deschid un cont, trebuie să completeze mai multe date și mai multe formulare. Și, de asemenea, să ia pedepse mai mari dacă comit infracțiuni. Pedepsele complementare pentru persoanele sau firmele care spală bani pe care le-am propus sunt: interdicția permanentă de a încheia contracte cu autorități publice, interdicția permanentă de a accesa fonduri europene, interdicția permanentă sau temporară de a desfășura anumite activități comerciale, interdicția pe termen lung de a candida pentru funcții alese sau de a deține o funcție de funcționar public, pentru cel puțin 2 mandate sau cel puțin 10 ani.
- Am cerut posibilitatea condamnării unei persoane pentru infracțiunea de spălare de bani chiar dacă persoana nu este condamnată pentru infracțiunea care a produs banii murdari și care sunt apoi spălați. Propun ca în toate statele membre să fie suficientă infracțiunea de spălare de bani și, evident, confiscarea acestora. Dacă cineva a comis o faptă de corupție și apoi banii luați prin corupție sau trafic de droguri i-a spălat ca să-i facă curați, nu mai trebuie să dovedești și corupția sau traficul de droguri. Pentru specialiștii în dreptul penal, vorbim de lipsa „infracțiunii predicat”.
- Am cerut, prin amendamentele depuse, ca suspectul X anchetat sau judecat pentru spălare de bani să dovedească faptul că originea întregii sale averi este licită, atunci când este mai mare decât venitul lui legal. Exemplu: X are venituri legale de 1 milion de euro și averea este de 10 milioane de euro. Aceasta nu este o răsturnare a sarcinii probei, ci, practic, este o apărare împotriva unei acuzații, pentru că procurorul, în cursul anchetei sau la cererea judecătorului, face dovada averii reale – valoarea totală, unde sunt conturile, bunurile etc – și a veniturilor legale. Și, pentru o diferență disproporționată între avere și veniturile legale, X va trebui să se apere, ca împotriva oricărei acuzații. Primul care face pasul este cel care acuză, așa cum te acuză de o infracțiune, te acuză și în acest caz că ai o avere mult mai mare decât veniturile legale și, în acest caz, judecătorul o confiscă.
- Am cerut instrumente pentru cei care anchetează infracțiunile cibernetice, să poată să se lupte cel puțin pe măsura celor care comit infracțiunile cibernetice. Criminalitatea informatică este extrem de extinsă și spațiul cibernetic nu este reglementat. Se folosesc monede virtuale (bitcoin), criptomonede și atacuri prin care, de exemplu, ți se virusează calculatorul și ți se cere o răscumpărare. De aceea, este nevoie de noi instrumente pentru cei care anchetează infracțiunile cibernetice.