Am prezentat, la dezbaterea din Comisia LIBE din această seară privind propunerea de Regulament privind recunoașterea reciprocă a ordinelor de punere sub sechestru și de confiscare, amendamentele pe care le-am propus. Între ele: imunitatea să nu se afle pe lista motivelor de refuz al unui astfel de ordin, chiar dacă în statul în care se cere aplicarea ordinului de punere sub sechestru sau de confiscare există prevederi care se referă la privilegii sau imunități ale unor demnitari.
Intervenția mea a punctat următoarele idei: Sunt bucuroasă că o să avem, în fine, un Regulament, care este de strictă și imediată aplicare în toate statele membre, prin care ordinele naționale de punere sub sechestru și de confiscare să poată fi executate în alte state membre. Deci, recunoașterea reciprocă și executarea reciprocă între statele membre a ordinelor de punere sub sechestru și confiscare.
Câteva din amendamentele pe care le-am făcut la acest raport:
– aplicarea acestui Regulament de recunoaștere a ordinelor de punere sub sechestru și de confiscare în toate cazurile de confiscare. De exemplu, confiscarea extinsă, nu numai confiscarea clasică penală. Sau confiscarea care se face în afara unei condamnări penale, sau confiscarea care se face prin proceduri administrative sau civile, confiscarea de la a treia parte etc, așa încât să acoperim toate posibilitățile și domeniile în care punerea sub sechestru și confiscarea sunt necesare. De ce? Tocmai pentru recuperarea banilor furați prin diverse modalități. E vorba de corupție, spălare de bani, de fraudă, de orice infracțiune în discuție.
– termene foarte clare și formulare standardizate pentru toate aceste ordine naționale din toate statele membre, pentru a evita prelungirea și neînțelegerile, sau necompletarea corectă a formularelor de către un stat membru și apoi nerecunoașterea de celălalt stat membru, care trebuie să pună în executare, pentru că nu a fost completat bine formularul etc.
– imunitatea să nu se afle pe lista motivelor de refuz al unui astfel de ordin de punere sub sechestru și de confiscare, dacă în statul în care se cere aplicarea ordinului de punere sub sechestru sau de confiscare există prevederi în legi care se referă la privilegii sau imunități ale unor demnitari.
– în ceea ce privește drepturile victimelor, e important ca acestea să fie despăgubite. Știu sistemul din Italia în care o parte din banii confiscați sunt folosiți pentru utilizarea socială în favoarea victimelor, inclusiv pentru crearea de locuri de muncă etc. Este posibil să facem și asta, este și în Directiva confiscării și punerii sub sechestru a averilor, care a fost adoptată în 2014.