Brexit-ul a fost declanșat oficial. Urmează doi ani de zile cu discuții și negocieri intense pentru stabilirea condițiilor în care Marea Britanie iese din Uniunea Europeană. Negociatorii europeni trebuie să fie foarte fermi și să nu sacrifice nici libertatea de circulație, nici locurile de muncă ale cetățenilor UE în Marea Britanie. Mai ales că și Marea Britanie dorește ca cetățenii săi să-și păstreze locurile de muncă și libertatea de mișcare în statele UE, existând astfel un interes reciproc.
România poate face mai mult și poate urma exemplul Poloniei, care a negociat direct cu Marea Britanie, după Brexit, un Acord de Parteneriat. Acordul bilateral se referă la securitate, investiții și păstrarea locurilor de muncă și libera circulație pentru toți cetățenii polonezi din Marea Britanie, la fel pentru cetățenii britanici din Polonia. De ce nu negociază și Guvernul României un astfel de Acord?
Cu cât mai multe garanții și scuturi, cu atât mai sigure vor fi locurile de muncă ale românilor din Marea Britanie și libertatea de circulație a tuturor românilor, indiferent unde locuiesc sau lucrează. Și cu atât va fi mai păzită securitatea noastră, mai ales în aceste momente în care Putin atacă democrația.
Voi urmări cu atenție negocierile pentru a interveni în cazul în care drepturile românilor și ale altor cetățeni europeni – pe piața muncii și libera circulație – ar fi periclitate.
Cât privește Uniunea Europeană, este momentul să fie reinventată pentru a putea răspunde noilor vremuri, noilor pericole și pentru a recâștiga încrederea cetățenilor europeni.
sursa foto: RFI Romania