Câtă încredere putem avea într-un candidat la funcția de președinte în Republica Moldova care nu respectă tratatele internaționale și integritatea teritorială a unei țări vecine, considerând că anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă este legitimă doar pentru că s-a produs, pentru că este un fapt?
Vecinătatea estică, de la Ucraina la Georgia, Armenia și Azerbaidjan, se confruntă cu ameninţări transnaţionale, conflicte îngheţate, iar domnul Dodon se declară implicit împotriva culturii dialogului care e existat până acum și care stă la baza rezolvării problemelor de securitate din regiune.
Moldova are nevoie de un președinte responsabil, cu respect față de cetățeni, față de lege, față de partenerii internaționali și respect față de granițele statelor vecine.
Ne putem aștepta ca domnul Dodon să dea undă verde organizării unui referendum pentru independența Transnistriei pe modelul celui din Crimeea, așa cum a cerut deja liderul așa-numitelor autorități din Transnistria, Evgheni Sevciuc.
Obiectivul oricărui președinte trebuie să fie binele populației. Or, relațiile bune cu vecinii și respectarea tratatelor internaționale și a partenerilor de discuție sunt condiții esențiale în atingerea acestui obiectiv.
Nu cred că Moldova are nevoie de noi tensiuni sau de un nou război. De aceea, nu cred că Moldova are nevoie de un președinte ca Dodon, care ignoră tratatele internaționale, nu are cultura dialogului și, deci, nici a menținerii independenței Moldovei față de Federația Rusă.
Sursa foto: Moldova.org