După dezbaterea din Comisia LIBE de astăzi pe tema democrației și justiției în România, pot fi trase câteva concluzii: a fost evident că cei care au prezentat situația din România, arătând intențiile reale ale PSD&ALDE privind justiția, pericolele din OUG 13/2017, modul cum a acționat Guvernul, puterea protestelor din stradă au câștigat la dezbaterea din Comisia LIBE.
Ei au arătat ce se întâmplă în realitate în România, pentru că este greu să spui că este stat de drept atunci când schimbi legile penale în favoarea inculpaților, când ai conducători penali – și s-a dat exemplul șefilor celor două Camere: unul este trimis în judecată-Tăriceanu, celălalt este condamnat penal- Dragnea. Așa ceva nu se întâmplă într-o țară europeană.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a vorbit mult și a spus foarte puțin. Și tot timpul susținea că este independent. Cum să fii independent când tu faci tot ceea ce îți cere Dragnea să faci?
Îmi pare rău că nu s-a răspuns la întrebarea unei colege europarlamentar, chiar din grupul Socialist, care voia să știe dacă în legea elaborată de PSD se prevede grațierea și pentru faptele de corupție. Răspunsul este că în proiect nu este prevăzută, dar în amendamentele depuse de Șerban Nicolae, da, se prevede și grațierea faptelor de corupție. Așa lucrează PSD: zice că are un proiect frumos, după care se fac amendamente prin care exact corupția și traficul de influență sunt grațiate.
Așa lucrează PSD: una zice, alta face.