Cei care fură pentru partid sau pentru prieteni politici nu mai comit infracțiunea de abuz în serviciu. Nu mai există furt din banii publici împotriva intereselor publice, ci numai în interesul funcționarului public sau al câtorva persoane, rude, din jurul lui. Asta se întâmplă dacă modificările aduse de Comisia Iordache-Altă întrebare la Codul penal vor fi votate și vor intra în vigoare.
Am vorbit aseară despre efectele modificărilor Codului penal în emisiunea Imparțial, de la Digi 24. DNA a anunțat deja că, în cursul anului 2017, are 215 dosare și absolut toate se referă la infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. Dacă modificările Comisiei Iordache vor intra în vigoare, toate aceste 215 dosare ale DNA vor trebui închise. Cei mai mulți fură din bani publici și acționează împotriva interesului public, nu pentru sine.
Am dat ca exemplu achizițiile publice, unde se pot comite fapte care nu vor mai fi încadrate la abuz în serviciu, pentru că se prevede că e abuz în serviciu numai încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, OUG sau ordonanță de Guvern. Legea achizițiilor publice se pune în aplicare printr-o HG sau ordin de ministru sau de primar sau orice conducător de unitate care face o achiziție publică. Prin acest ordin de ministru sau de primar se fac caietele de sarcini, se stabilesc termenele de depunere a cererilor, se stabilesc prețurile, se face o comisie care analizează și determină câștigătorul. Tot așa se urmărește și se vede dacă se fac acte adiționale, prin care crește prețul fără să crească munca prestată. Toate aceste lucruri sunt în hotărârile de guvern sau, mai degrabă, în ordine care reglementează fiecare licitație în parte.
De asta am spus ieri că decizia CCR nu trebuie citită cu ochelari de cal. Ci cu ochii celui care știe că legea licitațiilor publice poate fi aplicată numai prin hotărâre de guvern și ordine, pentru că altfel nu faci nimic dacă licitațiile sunt trucate. Se va truca totul pentru că nu se pot face caiete de sarcini corecte, de exemplu. Nu pot fi prinși nici cei care fac caiete de sarcini cu dedicație, să câștige firma X.
Legislația secundară prin care se aplică o lege, o ordonanță de guvern sau o OUG este implicită în textul CCR. CCR nu spune că acestea nu trebuie să fie luate în considerare. Altfel, ar fi o abrogare totală a abuzului în serviciu, ceea ce CCR nu a făcut.