Este necesar ca statele membre să impună furnizorilor de apă să indice caracteristicile fizico-chimice ale apei pe facturile de apă.
Am precizat, în intervenția pe care am avut-o în plenul Parlamentului European, că succesul întregistrat de inițiativa cetățenească Right2Water trebuie pus în practică:
“Right2Water este prima inițiativă cetățenească ce a adunat aproape două milioane de semnături ale cetățenilor europeni. Mă bucură foarte mult că a reușit să treacă și de condițiile legislative impuse de Tratat.
Ce ne cer oamenii? Oamenii care ne-au votat doresc să se facă auziți, este normal să facă asta și să își dorească asta și cer dreptul la o apă curată.
De aceea, cer Comisiei Europene să respecte dorința celor aproape două milioane de oameni și să vină cu un proiect de Directivă în care să recunoască dreptul omului la apă și integrarea deplină a accesului universal la apă și canalizare în politicile Uniunii.
De asemenea, să nu uităm că statele membre au și ele obligații foarte importante: (1) trebuie să impună furnizorilor de apă să indice caracteristicile fizico-chimice ale apei pe facturile de apă, (2) să aprobe planuri urbanistice care au fost elaborate în funcție de resursele de apă din locurile respective și, de asemenea, (3) să elaboreze acțiuni imediate pentru igienizarea substanțelor toxice din apa potabilă și pentru îndepărtarea lor”.
(Ședința plenară a Parlamentului European, Strasbourg, 8 septembrie 2015)