Am avut astăzi o intervenție, în plenul Parlamentului Europena, în cadrul dezbaterilor privind liberalizarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova. Ulterior, Parlamentul European a votat ca cetățenii Republicii Moldova să circule fără vize în statele Uniunii cu o largă majoritate de voturi: 464 de voturi pentru din rândul celor 514 de europarlamentari prezenți. Iată discursul meu:
Transcript:
“Astăzi este un moment istoric pentru cetățenii Republicii Moldova și pentru Parlamentul European. În foarte scurt timp, în circa 2 ore, vom vota pentru liberalizarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova pentru a călători liber în spațiul Uniunii Europene.
Aceasta este o răsplată pentru eforturile atât ale cetățenilor din Republica Moldova, cât și ale guvernelor pro-europene din 2009 încoace, care au făcut cu multă determinare, cu multă voință și cu multe eforturi reformele necesare ca să ajungă aici. Sigur, reformele vor continua.
Liberalizarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova este un beneficiu reciproc: atât pentru cetățenii Republicii Moldova, care vor lua contact direct cu valorile europene, cu regulile democrației, cu valorile democrației, cât și pentru noi, cei din Uniunea Europeană, care îi vom cunoaște în mod direct și vom lega legături de prietenie interumane, așa cum se întâmplă de câte ori călătotim liber în state membre.
Sunt foarte fericită că cetățenii Republicii Moldova foarte curând vor călători liber în Uniunea Europeană, îi așteptăm cu drag, și spun în final: sunteți bine veniți în Uniunea Europeană, vă așteptăm cu inima deschisă!”
Apreciez prestatia d-voastra in parlamentul UE, ca una in favoarea democratiei si, desi sunt dezamagita de PDL, daca veti fi pe lista de europarlamentari eligibili, va voi vota. In schimb va cer ceva. Tot in favoarea democratiei si daca e posibil ca parlamentul UE sa ia atitudine, va rog sa gasiti o solutie pentru interziceria cu desavarsire a numirilor politice in scoli si spitale (ma refer desigur la funtiile de conducere). Este adevarat ca legislatia in vigoare prevede ocuparea acestor functii prin concurs, dar in acelasi timp ministrii au posibilitatea numirilor interimare, pentru perioade de timp care distrug aceste institutii , si asa nefunctionale, unele! Eu am avut doua mandate de manager de spital, obtinute prin concurs si am fost revocata de 3 ori, politic evident, in timpul revocarilor asistand neputincioasa la degradarea institutiei pe care am condus-o 6 ani. Instabilitatea politica produce un rau imens in cele mai mici activitati ale tarii. Acest rau trebuie stopat, doar ca politicienii din tara, nu sunt dornici sa o faca. Va mai dau un exemplu de proasta functionare, datorata instabilitatii politice. Detin certificat de evaluator CoNAS (Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor) si in aceasta calitate am depus oferte pentru selectia de evaluatori , in cadrul procedurii de acreditare a spitalelor. Astazi trebuiau sa fie postate rezultatele selectiei. Din cauza actiunilor politice din ultimele zile si a demisiei presedintelui CoNAS, procedura a fost anulata. Va fi reluata probabil , dar se va pierde mult timp astfel incat , calendarul si programarile spitalelor pentru acreditare , nu va fi respectat. Fac apel si ma bizui pe d-voastra ca veti gandi la aceasta solicitare, asa cum va ganditi la tot ce poate intari statul democratic!
Va doresc toate cele bune!
Camelia Malea
Intotdeauna am fost pentru includerea Republicii Moldova si implicit a cetatenilor sai in structurile europene si astfel in aceasta comunitate a oamenilor care se considera cu adevarat europeni, mai sunt doar cativa pasi, mari, ce-i drept, si importanti, pentru ca si fratii de peste Prut sa ajunga sa stea in aceeasi banca cu noi. Felicitari pentru demersuri si pentru rezultate.
adica republica Moldova e binevenita in UE cu dreptul de proprietate strainilor si cu migratia fortei de munca in UE.