Am prezidat a 17-a reuniune a Comisiei parlamentare de cooperare UE-Republica Moldova, organizata la Bruxelles, in perioada 17-18 iunie 2013. Mai jos, comunicatul de presa pe care l-am dat publicitatii dupa incheierea reuniunii:
(Bruxelles, 19.06.2013) Monica Macovei – Comunicat de presa
Monica Macovei: Comisia parlamentara de cooperare UE-Republica Moldova recomanda parafarea Acordului de Asociere inainte de summit-ul de la Vilnius, din noiembrie 2013, pentru a fi semnat cat mai repede in 2014
Europarlamentarul Monica Macovei, co-presedinte al Comisiei parlamentare de cooperare UE-Republica Moldova, a precizat, la finalul reuniunii Comisiei, ca au fost aprobate Recomandari care sustin si incurajeaza parcursul european al Republicii Moldova.
Una dintre prevederile incluse in documentul final recomanda Comisiei Europene si Guvernului Republicii Moldova sa parafeze Acordul de Asociere UE-Moldova, inclusiv Acordul de Liber Schimb Aprofundat si Comprehensiv, inainte de summit-ul de la Vilnius in noiembrie 2013.
“Negocierile au fost finalizate si dorim ca Acordurile sa fie parafate cat mai curand, pentru a permite pregatirea pentru semnarea Acordului de Asociere in prima parte a anului 2014. Invitam sefii de stat si de guvern, care se reunesc la summit-ul Parteneriatului Estic din noiembrie 2013 sa reafirme sprijinul pentru perspectivele europene ale Republicii Moldova, inclusiv cele care decurg din Articolul 49 al Tratatului pentru Functionarea Uniunii Europene” a declarat Monica Macovei.
In plus, se solicita Comisiei Europene publicarea raportului privind progresele Republicii Moldova in procesul de liberalizare a vizelor pentru a accelera procedurile de ridicare a vizelor.
Comisia parlamentara de cooperare UE-Republica Moldova a salutat investirea unui nou guvern pro-european, care a pus astfel capat crizei politice din ultimele luni, si a solicitat continuarea reformelor pentru consolidarea democratiei, functionarea impartiala, non-partizana si eficienta a institutiilor statului (in particular a institutiilor judiciare si anti-coruptie).
Recomandarile finale ale reuniunii Comisiei parlamentare de cooperare contin, de asemenea, referiri la situatia din regiunea transnistreana. „Suntem preocupati de dificultatile cu care se confrunta cele opt scoli cu grafie latina din regiunea transnistreana. Scolile sunt in continuare discriminate si nu beneficiaza de un statut echitabil, recunoscut de catre autoritatile de la Tiraspol”, a declarat Monica Macovei.
Monica Macovei si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu incidentele din aprilie de la Varnita, in Republica Moldova, si recenta adoptare de catre asa zisele „autoritati transnistrene” a unui text numit Legea frontierelor de stat: „Acest act creeaza noi bariere militare si administrative si poate amplifica auto-izolarea regiunii. Astfel de actiuni unilaterale din partea asa ziselor „autoritati transnistrene” trebuie sa se opreasca si sa se revina la masa negocierilor„, a spus Monica Macovei.
Cea de-a 17-a reunine a Comisiei parlamentare de cooperare UE-Republica Moldova a avut loc la Bruxelles, in perioada 17-18 iunie 2013.