(Bruxelles, 01.10.2013) Cabinet Monica Macovei – Comunicat de presă
Monica Macovei organizează conferința „Achiziții publice: costurile pe care le plătim din cauza corupției”
Europarlamentarul Monica Macovei organizează marți, 1 octombrie 2013, audierea publică „Achiziții publice: costurile pe care le plătim din cauza corupției”, împreună cu deputații europeni Manfred Weber și Mariya Gabriel.
Cu această ocazie va fi lansat studiul „Identificarea și reducerea corupției în achizițiile publice în Uniunea Europeană”, solicitat de Comisia Europeană reprezentată prin OLAF, pe baza unui proiect pilot bugetat de Parlamentul European, la inițiativa Monicăi Macovei.
Este prima analiză de calcul a pierderilor în bani din cauza corupției în achizițiile publice.
La audierea publică participă Algirdas Šemeta, Comisar european pentru impozitare, uniune vamală, Stefano Manservisi, Director General în cadrul Directoratului Afaceri Interne, reprezentanți ai altor directorate, ai OLAF și OECD. Președinția lituaniană va fi reprezentată de Ministerul Justiției.
Potrivit studiului, costurile totale directe ale corupției în achizițiile publice în 2010 pentru cinci sectoare studiate în 8 state membre sunt estimate între 1,4 și 2,2 miliarde €.
Cele opt state membre sunt: Franta, Ungaria, Italia, Lituania, Olanda, Polonia, România și Spania. Cele cinci sectoare ale economiei analizate în studiu sunt: construcții de drumuri și cale ferata, apă și deșeuri, construcții urbane și de utilități publice, formare profesională, cercetare și dezvoltare/tehnologie/dispozitive medicale.
Obiectivul principal al studiului a fost să dezvolte metodologia și indicatorii – stegulețe roșii – pentru identificarea și estimarea costurilor directe ale corupției în achizițiile publice.
Cand si unde veti organiza o conferinta similara in Romania? Cred ca ar fi foarte interesanta.
„Regionalizarea Ultimatumul lui Dragnea pentru PNL”
Doamna Macovei, toti penalii fac regionalizari si mai penale?
Se irosesc banii pe o regionalizare fara referendum, deci o regionalizare care poate nici nu „trece” proba referendumului, in conditiile in care nu sunt bani pentru „Sanatate” si personalul medical protesteaza pentru salariile batjocoritoare.
Ce face opozitia?