(Bruxelles, 10 mai 2013) – Monica Macovei – Comunicat de presa
Monica Macovei sustine alocarea de fonduri europene pentru jurnalismul de investigatie
Europarlamentarul Monica Macovei, membru al Comisiei speciale pentru crima organizata, coruptie si spalare de bani (CRIM), a propus un amendament prin care sustine ca alocarea de fonduri suplimentare in special de catre Comisia Europeana si alte institutii internationale este indispensabila pentru consolidarea jurnalismului de investigatie. Amendamentul a fost votat in sedinta din aceasta saptamana a Comisiei CRIM la propunerea de Rezolutie a Parlamentului European referitoare la crima organizata, coruptie si spalare de bani.
Monica Macovei a argumentat ca jurnalistii de investigatie au un rol vital in dezvaluirea faptelor de coruptie, a fraudei si criminalitatii organizate si, prin urmare, sunt expusi la anumite amenintari financiare si de securitate. Monica Macovei a amintit ca in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au fost publicate, in cinci ani de zile, 233 de rapoarte de investigatie elaborate de jurnalisti privind cazuri de frauda legate de utilizarea necorespunzatoare a fondurilor UE.
Monica Macovei se implica in sustinerea proiectelor jurnalistilor de investigatie care abordeaza principiul “Urmareste banii” – “Follow the money”. In luna aprilie, Monica Macovei a organizat la Parlamentul European conferinta cu titlul “Urmareste banii fara frontiere. Descoperirea faptelor de coruptie si crima organizata transfrontaliere prin sprijinirea jurnalismului de investigatie” (“Follow the money across borders. How supporting investigative journalism exposes cross border organized crime and corruption“), la care au participat Giovanni Kessler, directorul general OLAF, reprezentanti ai Comisiei Europene si jurnali?ti de investigatie din Belgia, Cehia, Danemarca, Ucraina, Ungaria, Bosnia Hertegovina, Serbia si Romania. (Detalii aici)
Nota pentru editori: Comisia speciala pentru crima organizata, coruptie si spalare de bani a fost înfiintata in martie 2012, in urma adoptarii, la 25 octombrie 2011, a rezolutiei Parlamentului European referitoare la criminalitatea organizata si are ca principal scop analizarea fenomenelor infractionale si elaborarea unui plan de combatere a criminalitatii organizate la nivelul Uniunii Europene.