(Strasbourg, 12 iunie 2013) – Monica Macovei – Comunicat de presa
Raportul Monicai Macovei la Regulamentul EURODAC a fost adoptat de Parlamentul European
Raportul europarlamentarului Monica Macovei pentru sistemul EURODAC de colectare si comparare a amprentelor digitale a fost adoptat astazi de plenul Parlamentului European cu o larga majoritate (502 voturi pentru si 126 impotriva) si a devenit lege.
„Vrem sa-i protejam si sa-i sprijinim pe toti cei care pe cei care vin in Uniunea Europeana si au cu adevarat nevoie de protectie, dar trebuie sa fie onesti cu noi. Nu vrem sa-i protejam pe cei care vin in UE si cer azil folosind minciuna. Nimeni nu trebuie sa ia beneficii sociale din mai multe state ale Uniunii, nici cetatenii europeni, nici solicitantii de azil. Vrem reguli egale si cerem onestitate. Spunem “da” ajutorului si “nu” abuzului”, a declarat Monica Macovei.
Europarlamentarul a adaugat: “astazi tot pachetul legislativ pe azil a fost adoptat si este un moment istoric pentru Uniunea Europeana”.
Regulamentul EURODAC, la care europarlamentarul Monica Macovei a fost raportor, prevede ca autoritatile de cercetare penala din Statele Membre pot cere compararea amprentelor ridicate de la locul unde s-au comis infractiuni grave sau acte de terorism cu amprentele stocate in baza de date a EURODAC. Alte amprente relevante în prevenirea criminalitatii si a terorismului pot fi de asemenea trimise EURODAC pentru comparare.
In acest fel, „victime, martori sau suspecti ai unor infractiuni grave sau de terorism vor fi identificati mai rapid”, a spus Monica Macovei.
“Si in prezent statele membre au acces la amprentele solicitantilor de azil sau ale celor gasiti ilegal in Uniunea Europeana, pe baza cooperarii bilaterale. Ceea ce am facut prin noua procedura este scurtarea timpului in care afli aceasta informatie. In loc sa intrebi 26 de state membre daca au in baza lor de date amprente identice cu cele ridicate de la locul infractiunii, acum intrebi direct EURODAC. Practic, am redus timpul de reactive si investigatie”, a explicat Monica Macovei.
EURODAC contine amprentele solicitantilor de azil in statele UE si ale persoanelor care au trecut ilegal granitele UE sau au fost prinse stand ilegal intr-un Stat Membru al Uniunii. Prin compararea amprentelor, un stat membru poate afla daca un solicitant de azil, o persoana aflata ilegal pe teritoriul sau, sau o persoana prinsa trecand ilegal granita unui stat UE a solicitat azil in alt stat membru. EURODAC este o baza de date folosita pentru implementarea unei politici de azil comune la nivel UE.
“Solicitantii de azil nu sunt stigmatizati in niciun fel. Stim cu totii ca statelor candidate la UE si celor care vor liberalizarea vizelor le cerem pasapoarte biometrice si sa stiti ca toate aceste pasapoarte biometrice inseamna si inregistrarea amprentelor. Si in Romania este acelasi lucru: saptamana trecuta mie mi-au luat amprenta cand am cerut pasaport biometric. Nu ma simt discriminata. Nu discriminam pe nimeni. Doar folosim aceste baze de date in cazul comiterii unor infractiuni grave”, a declarat Monica Macovei.
Regulamentul EURODAC prevede garantii pentru protectia datelor personale, iar utilizarea EURODAC se face numai dupa verificarea in bazele de date nationale si alte baze de date existente, deci dupa epuizarea celorlalte mijloace de verificare.
Felicitari!
Dl Presedinte Basescu face ce trebuie adica face tot ce depinde de prerogativele functiei sale pentru ca in perioada mandatului sau macar sa nu accepte, daca nu va putea impune, ca :
a) Art 1 al(3) din Constitutie care spune ca :
(3) România este stat de drept,….
sa nu fie facut praf
b) Art 2 al(1) care spune :
(1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.
si care, fata de ce se intampla cu referendumul pe teme constitutionale declansat la finele lui 2009 de presedinte, este deasemeni aruncat in derizoriu in ceea ce priveste respectarea suveranitatii poporului roman de catre grupuri de persoane membre ale unor partide sau ale Parlamentului realizandu-se astfel exact crima anticonstitutionala definita la art 2 al(2) care spune:
2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.
Asadar orice s-ar intampla in continuare, presedintele Basecu va pleca cu fruntea sus din demnitatea de Presedinte al Romaniei raspunderea actelor anticonstitutionale daca se va bloca actiunea presedintelui picand pe acea parte a clasei politice aflate la putere.
PS De fapt in urma celor spuse mai spus putem defini USL atat ca activ de partid cat si ca parlamentari ca fiind un grup organizat care dupa ce anul trecut a incercat o lovitura de stat parlamentara acum a devenit un uzurpator al suveranitatii poporului roman
Personal cred ca doar Justitia ar putea sa raspunda cat de penala este o asemenea uzurpare si eu lansez in acest sens o intrebare publica
Felicitari. Chiar daca putini o spun, sunt multi cei care apreciaza activitatea dvs in PE, Monica Macovei a dovedit ca merita sa fie europarlamentar.
Nu sunt de acord. Faptul că v-au luat amprenta pentru pașaportul biometric și faptul că li se ia aplicanților pentru azil amprenta sunt două lucruri diferite. Baza de date în care e stocată amprenta dumneavoastră nu va fi consultată pentru a descoperi o posibilă infracțiune, dar baza de date a amprentelor aplicanților pentru azil va fi, lasând să cadă, din start, bănuiala că aplicanții pentru azil ar fi mai predispuși la a comite infracțiuni decât dumneavoastră.
Nici existența (de mai mult timp) a unui sistem care previne frauda în domeniul cererilor de azil nu se justifică. Motivul îl constituie faptul că posibilele pagube (cele materiale sunt absolut neglijabile) aduse de infractorii din rândul aplicanților pentru azil sunt mult mai mici decât amploarea măsurilor luate pentru a preveni astfel de infractiuni. A stoca bazele de date cu informații cu caracter personal ale, hai să spunem la modul general, „străinilor” în mod special și discriminatoriu față de cetățenii europeni nu este necesar și, deci, nici justificat. Motivul este întreținerea unei mentalități artificiale de pericol din afara UE.
Pe lângă argumentele etice, o să aduc și un argument care se referă la reprezentativitate. Cei care v-au mandatat să îi reprezentați în Parlamentul European nu doresc acest lucru. Dovadă stă un sondaj de opinie realizat de către Fundația Soros, parte a Barometrului Integrării Imigranţilor, în care aproape jumătate dintre respondenți consideră că România nu are destui imigranți.
În ceste condiții, nu văd de ce ați reprezenta în Parlamentul European elementele xenofobe ale statelor vest-europene când românii au o altă optică. Europa are nevoie de justiție, integritate și anticorupție, nu de baricadare împotriva migrației prin întărirea măsurilor polițienești discriminatorii.
Eu vă admir acribia cu care luptați împotriva nerespectării legii și a altor norme etice, dar cu aceasta nu pot fi de acord. Și eu am fost imigrant și nu mi-a plăcut când mi s-a îngreunat prostește viața în țata în care am fost rezident doar pentru că eram cetățean al altei țări. Și nu aici se oprește totul. Măsurile adminsitrative aduc cu sine și un stigmat social cu care e greu să trăiești.