1. Raportul intermediar MCV abordeaza un subiect care este aproape tabu pentru factorii politici si institutionali din Romania. Expertii Comisiei Europene condenseaza intr-o fraza situatia pedepselor acordate celor gasiti vinovati in dosare de coruptie: „analiza sentintelor judecatoresti in cazurile de coruptie la nivel inalt indica faptul ca pedepsele aplicate raman adesea aproape de limita juridica minima, iar in peste 60 % din cazuri, executarea pedepselor este suspendata.„. Opinia publica simte si spune acelasi lucru de ani de zile. Acest subiect merita o dezbatere publica serioasa. Accelerarea proceselor in instante este categoric necesara, de incurajat si apreciat, insa la fel de important este si modul in care procesele se finalizeaza, inclusiv prin ce fel de pedepse.
2. Raportul MCV mentioneaza si situatia a sase parlamentari condamnati pentru coruptie care isi continua activitatea in Parlament, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Ei voteaza in continuare legi care ar putea avea legatura cu sistemul de justitie sau cu institutii cu atributii in combaterea coruptiei, cum ar fi Agentia de Integritate. Este un alt subiect caruia trebuie sa i se gaseasca solutii. Vad doua variante acum: a) sa-si dea demisia ( asta depinde de onoarea fiecaruia) si b) sa se introduca acest motiv de excludere din Parlament in Constitutie sau in lege. Voi reveni cu propuneri.
Ma bucur ca expertii CE au remarcat excluderea unui politician din partid in timpul cercetarilor pentru posibile fapte de coruptie ca „un exemplu convingator de asumare eficace a raspunderii publice”. Acesta este rolul Codului etic adoptat de PDL.
3. Publicarea hotararilor motivate ale judecatorilor. Raportul MCV critica instantele, inclusiv ICCJ pentru ca nu publica online si imediat toate hotararile judecatoresti, o masura care contribuie la unificarea practicii si cunoasterea jurisprudentei de catre toata lumea, inclusiv colegi magistrati, avocati si parti. Toti judecatorii trebuie sa inteleaga ca hotararile motivate nu sunt bunuri proprii, ci apartin domeniului public. Solutia este la indemana ministerului justitiei, a CSM si a tuturor presedintilor de instante: publicarea online si imediat a tuturor hotararilor judecatoresti pana in luna iunie 2012.
4. Cat de eficiente si necesare sunt comisiile de verificare a averilor? Este o intrebare care reiese din observatiile raportului MCV si, la un an si jumatate de la infiintarea lor, merita o dezbatere serioasa. Raportul mentioneaza ca „intregul proces a fost complicat prin instituirea comisiilor de cercetare a averilor, create in august 2010 ca organisme intermediare intre ANI si instanțe.„. Eu cred ca orice noua structura introdusa intre cei care verifica si instantele de judecata care decid nu face decat sa ingreuneze si sa amane rezultatul final. Parlamentarii care doresc infrangerea ANI si disparitia ei lucreaza impotriva intereselor Romaniei si pentru protejarea demnitarilor care s-au imbogatit nejustificat.
6. Observatiile din raportul MCV trebuie sa duca la schimbarea modalitatii de ridicare a imunitatii senatorilor si deputatilor. Mai ales ca exista deja o analiza comparativa pe mai multe state. Reamitesc propunerea pe care am facut-o anul trecut si care se afla la Camera Deputatilor: decizia privind ridicarea imunitatii sa se ia in maximum 48 de ore, votul sa fie public si sa nu se analizeze probele din dosar, caci Parlamentul nu este instanta de judecata. Acesta trebuie doar sa se asigure ca nu este un dosar inventat din motive politice.
Voi insista public si institutional ca aceste teme sa ramana in atentie si sa-si gaseasca rezolvari.
Va rugam sa continuati ce a-ti inceput.Multumim ca existati!.
e-b-a
Sursa coruptiei se afla in interiorul partidelor unde nu functioneaza democratia ci sitemul relational de tip mafiot. Atunci cand viata de partid va fi transparenta pentru public coruptia se va reduce in proportie covarsitoare.
,,Acesta (Parlamentul nm) trebuie doar sa se asigure ca nu este un dosar inventat din motive politice.”
De acord, dar cum ? Prin ce proceduri, daca…
,,decizia privind ridicarea imunitatii sa se ia in maximum 48 de ore, votul sa fie public si sa nu se analizeze probele din dosar” ?
Cred ca Justitia romana este ca un copil care desi ar putea sa mearga in picioare nu este lasata de parintii ei ( un fapt pe care il calificam drept monstruos in viata cotidiana !).Am trecut de la o societate in care minciuna si turnatoria atinsesera cote greu de imaginat pt. un om sanatos la cap , fara o lege a lustratiei(vezi punctul 8 de la Timisoara, la care regimul securisto-neocomunist a lui Iliescu a sarit ca ars)care sa fi tinut de o parte pe cei care au promovat sistemul susmentionat, direct la normele europene ale statului de drept pe care actuala clasa politica se face ca-l promoveaza; intrucat sistemul Juridic este puternic conditionat politic ar trebui mai intai adus sub controlul societatii civile si abia apoi insanatosit,sa mearga pe propriile picioare(sa functioneaze ca putere independenta in stat); din pacate democratia nu este ceva care se castiga adoptand numai o forma si fara sa te lupti si prin sacrificii sa o umplii de continut !
Marinescu Emil, nu e penibil să mai amintim de punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara cînd avem un prim-ministru care lăuda „înflăcăratele îndemnuri adresate tinerei generaţii de către tovarăşul Nicolae Ceauşescu”?
http://wp.me/pjejF-3hH
„Art. 193. – (1) În temeiul art. 72 din Constituţia României, republicată, deputaţii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei Deputaţilor, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. ”
Acest articol din Constitutie, elimina automat notiunile de stat de drept, democratie, sau egalitate in fata justitiei, prin crearea unei clase „privilegiate”, care este si punctul de plecare al coruptiei la nivel inalt. Cred ca nu mai este un secret pentru nimeni ca acest articol a fost preluat din Constitutia PCR, unde un membru cu carnet rosu, nu putea fi condamnat fara acordul partidului…. Atata timp cat acest articol exista in constututie, Romania nu poate fi considerata o tara democrata, .
Un raport concret, in buna traditie a occidentalilor (neviciat de reminiscentzele limbii de lemn, care spune tot si nu spune nimic precis – limbaj foarte convenabil celor interesati de mentinerea status-quo-ului mostenit de la FSN si Ion Iliescu). Pare ca gheatza incepe incet sa se sparga.
Dă, Doamne !
Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga in traista!
Actiunea maselor este necesara, iar aceasta se va produce atunci cand suferinta sociala va atinge cota critica.