De câte ori apare un raport critic cu privire la acțiunile și inițiativele lor legislative, politicienii PSD&ALDE ies la atac și acuză fie că rapoartele ar fi superficiale, fie că instituțiile europene nu ar înțelege ce se întâmplă în România. Așa au făcut și cu raportul GRECO al Consiliului Europei – Grupul de State Împotriva Corupţiei.
GRECO spune, în raportul publicat ieri, că există țări în care s-au făcut regrese, în care, practic, s-au răsturnat reformele începute și aplicate până acum. România și Polonia au fost, de altfel, în atenția GRECO prin rapoarte ad-hoc, care reprezintă o premieră. Raportul pe România a fost făcut public pe 11 aprilie 2018 chiar de GRECO, după ce ministrul-doctor în drept Toader a refuzat să-l publice.
Nu este un raport superficial, GRECO nu lucrează superficial, ci face evaluări de ansamblu. Evaluarea pe România este că, în 2017, inițiativele legislative ale PSD&ALDE au răsturnat reformele de până acum.
Statul de drept trebuie să domine și să fie regula în Uniunea Europeană și în Consiliul Europei. GRECO a recomandat, de pildă, să se renunțe la crearea unui parchet special pentru anchetarea magistraților și să se asigure independența procurorilor, pentru că procurorii și judecătorii sunt acum, prin diverse instrumente din inițiativele PSD&ALDE, subordonați politicului.
De asta îi auziți pe politicienii PSD&ALDE atacând activitatea unor instituții precum GRECO sau Comisia Europeană (care publică rapoartele MCV): acțiunile și inițiativele lor se văd și se înțeleg foarte bine de către experții GRECO și ai Comisiei Europene.
Am intervenit aseară la DIGI 24, în emisiunea „Imparțial”, și am explicat acest lucru.