În actualul mandat (2014-2019), Monica Macovei este președinte al Delegației Parlamentului European (PE) la Comisia Parlamentară de Stabilizare și Asociere UE-Albania, membru al Comisiei pentru libertăţi civile, justiție și afaceri interne (LIBE), al Comisiei pentru control bugetar (CONT) și al Conferinței președinților de delegație, precum și membru supleant al Comisiei pentru afaceri externe (AFET) și în Delegația pentru relația cu Statele Unite ale Americii. Este și membru în Intergrupul pentru Transparență, Împotriva Corupției și a Crimei Organizate și în Integrupul Tibet.
Monica Macovei este în prezent raportor al Parlamentului pentru propunerea de modificare a Regulamentului Schengen privind întărirea controalelor la granițele externe ale UE, prin verificarea în bazele de date ale cetățenilor UE și non UE.
În primul mandat în Parlamentul European (2009-2014), Monica Macovei a fost președintele Delegației PE la Comitetul de Cooperare Parlamentara UE-Republica Moldova și membru al LIBE, CONT, CRIM (Comitetul special și temporar pentru lupta împotriva Crimei Organizate, Corupției și Spălării de Bani) și al Delegației pentru Adunarea Parlamantară Euronest, precum și membru supleant în AFET și în Comisia Parlamentară UE-Macedonia.
În toamna lui 2015, Monica Macovei a părăsit Grupul Popularilor Europeni, devenind membru în Biroul Grupului Conservator și Reformist (ECR).
Monica Macovei a fost, în 2012, pe primul loc între cei 754 de europarlamentari la numărul de legi și rapoarte adoptate de Parlamentul European şi a primit titlul de Europarlamentarul Anului 2012 la categoria Justiție și Libertăți Civile.
Monica Macovei a scris, negociat cu statele UE și a primit votul Parlamentului European pentru Directiva privind sechestrarea și confiscarea extinsă, inclusiv de la terți, a averilor nejustificate. Macovei a inițiat și Rezoluţia Anticorupţie, adoptată de Parlamentul European.
De asemenea, a scris, ca raportor al Parlamentului European, 2 rapoarte adoptate de Plenul PE ale Regulamentului de înființare a Biroului Procurorului European, iar acum continuă să lucreze pentru acest Regulament ca raportor al grupului. Pentru reușita acestui Regulament, Monica Macovei s-a întâlnit cu miniștrii din Statele UE și cu OLAF.
Monica Macovei a contribuit decisiv la finalizarea și semnarea Acordului de asociere dintre UE și Republica Moldova și la ridicarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova atunci când călătoresc în UE.
O altă contribuție importantă, ca europarlamentar, a fost aceea că a eliminat riscuri pentru sănătatea și viața oamenilor, prin alimente, medicamente, avioane etc. mai sigure, introducând conflictul de interese și transparența între criteriile de descărcare de gestiune a Agențiilor Europene.
Ca o recunoaștere a experienței sale, Monica Macovei a fost invitată să susțină peste 300 de prelegeri și discursuri publice, inclusiv la: Oriel College Oxford, London School of Economics, Harvard Kennedy School of Government, Universitatea Stanford, Școala de Management MIT Sloan, Hertie School of Governance, Colegiul European din Bruges, Banca Mondială, Washington.