mm-4346Datorită Monicăi Macovei, România a obținut aderarea la Uniunea Europeană.

Handelsblatt

24 aprilie 2007 (Germania)

Monica Macovei se joacă cu viața ei. (…) Este prima care încearcă cu adevărat să lupte cu corupția în țara sa.

Trouw,

8 iunie 2006 (Olanda)

Monica Macovei este dovada vie că cine îndrăznește imposibilul trebuie să creeze înainte de toate posibilul. (…) Prin urmare, 22 de milioane de români au de ce să îi mulțumească Monicăi Macovei că țara lor intră, alături de Bulgaria, la 1 ianuarie în UE.

Die Welt,

21 decembrie 2006 (Germania)

Pe cât de mult este apreciată de români, pe atât este detestată de politicieni. Monica Macovei este simbolul unei Românii așa cum ar putea fi ea – dacă politicienii ar putea fi împiedicați să fure.

Frankfurter Allgemeine Zeitung,

31 decembrie 2007 (Germania)

Sinceritatea ei este rară în lumea politică românească.

El Pais,

28 decembrie 2006 (Spania)

…..o icoană a libertăților în România:  acest fost ministru român al Justiției este la originea unei operațiuni „cu mâinile curate” în țara ei. (…) Ea continuă în Parlamentul European lupta împotriva corupției.

Le Monde,

11 iunie 2013 (Franța)

Realizările lui Macovei includ și constituirea unui departament special pentru corupția politică – Direcția Națională Anticorupție, DNA. Procurorul DNA, Daniel Morar, al cărui mandat s-a terminat, a fost considerat drept o figură independentă, neimpresionată de interesele politice.

Neue Zürcher Zeitung International,

31 octombrie 2012 (Elveția)

„Importanța politică a Monicăi Macovei a crescut pe plan internațional de când a fost alungată din guvern. Ea a consiliat la Skopje guvernul macedonean în domeniul reformei sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției. Din partea Regelui Juan Carlos a primit Premiul Academiei Europene Yuste, Casa Albă a invitat-o să vorbească despre lupta împotriva corupției, iar în noiembrie a fost numita “Femeia Anului” de Parlamentul European. Cei care urmează exemplul ei fac ceva pentru Europa și UE.

Sonntagszeitung,

30 noiembrie 2008

„Pentru admiratorii săi din Bruxelles, femeia firavă în jachetă albă este eroina care a făcut ca România să se transforme dintr-unul din colţurile cele mai corupte ale Europei într-un candidat credibil să adere la UE. Politicienilor alunecoşi, poliţiştilor şi judecătorilor care continuau să exercite un puternic control asupra României post-comuniste, Monica Macovei le-a fost un adevărat duşman.”

Financial Times,

17 mai 2006

„Niciun politician nu este atât de detestat de clicile corupte, de puciștii la costum și de Securitate ca Monica Macovei. Doamna Macovei reprezintă cealaltă Românie, o Românie decentă.”

Sonntagszeitung

(8 iulie 2012)

„Monica Macovei și-a câștigat mulți dușmani în sistemul politic. Și în prima zi de lucru după ce România a aderat la UE la 1 ianuarie 2007 a fost anunțată în Parlament prima moțiune împotriva ministrului Justiției. Câteva luni mai târziu, Macovei a fost dată afară și reformele au încetinit.”

Dagens Nyheter

23 februarie 2009 (Suedia)

“Monica Macovei e un samurai fragil, un luptător translucid, care nu câștigă prin violență și masivitate. Armele ei sunt precizia, detaliul și consecvența.”

Andrei Pleșu, Dilema veche,

30 septembrie 2005

„Monica Macovei este sufletul reformei în România. Este mentorul meu. Când mă gândesc ce ar trebui să susțin în România în legătură cu reforma în justiție, când încerc să înțeleg ce ar trebui să spun pentru a vă ajuta, prima persoană pe care o chem este Monica Macovei.”

Mark Gitenstein,  fost ambasador al  Statelor Unite la București,

22 martie 2012

„Nu am văzut niciodată o personalitate care să lupte împotriva corupției, în baza principiilor democratice, precum Monica Macovei.”

Hans-Gert Pöttering, Președinte al Parlamentului European, 2007 – 2009

12 noiembrie 2008

„Monica Macovei este bine pregătită să poarte negocieri dificile, atât în interiorul UE, cât și în afară. Este o persoană care apără cu adevărat interesele țării sale, România, pe scena internațională.”

Jerzy Buzek, Președinte al Parlamentului European, 2009 – 2011

octombrie 2013