Sunt invitata sa sustin astazi, la Belgrad, un discurs si sa particip la dezbateri pe tema aplicarii strategiei de reforma in sistemul judiciar si continuarea procesului de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeana a Serbiei, in cadrul conferintei Forumului European de Drept si Strategii.
Invitatia a fost lansata de GIZ Legal Reform Project Serbia, implementat de organizatia germana Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), in colaborare cu Ministerul sarb de Justitie. La dezbatere au mai fost invitati sa participe fosti ministri ai Justitiei din Slovenia si Croatia, precum si oficiali din Bulgaria, Norvegia si Germania.
Forumul European de Drept si Strategii ofera cadrul de dezbatere pentru politicieni, autoritati, reprezentanti ai sistemului judiciar si ai societatii civile, cat si pentru comunitatiile academice si de afaceri a celor mai bune metode de imbunatatire a reforme judiciare si de drept in Serbia, necesare in procesul de integrare europeana.
Mult succes!
FOARTE IMPORTANT PENTRU ISTORIA ROMANIEI
Caracterul de lovitura de stat guvernamentala si parlamentara chiar daca in cele din urma nefinalizata si deci esuata la referendumul de anul trecut este dovedita ba chiar statuata legal ca atare prin anularea OUG nr 38/2012 caci:
Legea nr. 183/2013 privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 38/2012 pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 369, din 20 iunie 2013 si a intrat in vigoare la 3 zile de la publicare.
Vezi si
http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_29773/Hotararile-Parlamentului-vor-putea-fi-contestate-in-continuare-la-Curtea-Constitutionala.html#axzz2XI73MUHp
Asadar asta inseamna ca desi nu are efect pentru trecut caci nu poate repune lucrurile in situatia de fapt si de drept in care se aflau pana cand aceasta ordonanta si-a produs efectul de act declansator juridic al tentativei de lovitura de stat,din iulie 2012, cel putin pentru viitor inseamna ca reglementarile introduse in iulie 2012 de OUG nr. 38/2012 nu se vor mai putea aplica, iar CCR se va putea pronunta, in continuare, asupra hotararilor Parlamentului.
Practic cu aceasta decizie actualul parlament recunoaste tacit, implicit existenta tentativei de lovitura de stat.
Ref la Decizia CCR de ieri:
Cred ca solutia din punct de vedere constitutional este corecta chiar daca din punct de vedere moral si politic pentru tara noastra nu este o actiune corecta, iar in ceea ce priveste demiterea presedintelui si numai pentru aceasta o solutie de simetrie cu primul tur (ca nici demiterea nu are doua tururi) adica care decurge din prevederea alegerii cu jumate plus unul din electorii Romaniei nu este corecta dar probabil ca asta este o prevedere speciala constitutionala
Adica in Romania referendumurile ar fi bine sa aiba asigurat un cvorum mai ridicat. Oricum referendumul nu este adjudecat fara ca cel putin un sfert din populatia cu drept de vot sa voteze DA (sau NU) adica ca si pana acum caci la un cvorum de 50% o majoritate de jumate este tocmai 25%