Am avut doua interventii in plenul Parlamentului European, in sedinta de marti, in care am argumentat cat de necesar este sistemul EURODAC de colectare a amprentelor digitale, la care sunt raportor al PE. Raportul EURODAC va fi votat astazi in sedinta plenara.
1. Astazi traim un moment istoric pentru politica de azil a Uniunii Europene si ma bucur ca impreuna am areusit sa ajungem la acest rezultat, in care saptamana aceasta votam tot pachetul pe azil. Este un succes pentru Parlament, pentru Comisia Europeana, pentru Consiliu. Vreau sa incep prin a multumi Comisiei Europene, comisarei Cecilia Malmstrom in particular si echipei sale, vreau sa multumesc Consiliului si, in particular, presedintiei irlandeze care a fost extreme de utila si de ajutor in finalizarea acestui dosar si, desigur, colegilor mei raportori din umbra din toate grupurile politice.
Cred ca este important, referindu-ma la EURODAC, unde sunt raportor, sa precizez ce este EURODAC: este un sistem de colectare a amprentelor digitale de la trei categorii de persoane. Este vorba de:
– persoanele din alte state decat UE care solicita azil sau protectie internationala in Uniunea Europeana;
– persoanele prinse trecand granite unui stat al Uniunii in mod ilegal;
– persoanele din afara UE care sunt prinse ca sunt in mod ilegal pe teritoriul unui stat membru.
De ce este nevoie de o astfel de baza de date? Pentru ca au existat situatii in care o persoana a cerut azil politic in Franta si apoi a cerut azil politic si in alte state, in Germania sau in Marea Britanie. Instantele respective de judecata pot verifica, prin baza de date EURODAC, exact in cate alte locuri – daca s-a intamplat asa ceva – persoana respectiva a cerut azil politic. De asemenea, au fost cateva situatii in care cei care au cerut azil politic au pretins ca, de pilda, cu doua luni in urma erau torturati intr-o anumita tara, or, verificandu-se in sistemul EURODAC, s-a descoperit ca la data respectiva intrasera deja in Uniunea Europeana si, ca atare, argumentul nu era real. )
Vreau sa spun ca vrem sa-i protejam si sa-i sprijinim pe toti cei care au intr-adevar nevoie de protectie internationala si sunt bineveniti in Uniunea Europeana. Si, evident, trebuie sa fie onesti cu noi. Dar nu vrem sa-i protejam pe cei care vin aici mintandu-ne si incercand sa insele sistemul. Asa cum nu vrem ca niciun cetatean european sa ia beneficii sociale din mai multe state ale Uniunii, nu vrem ca acest lucru sa se intample pentru cei care cer azil politic. Deci, aplicam reguli egale pentru cetatenii Uniunii si pentru solicitantii de protectie internationala.
Noutatea principala a acestui raport este accesul autoritatilor de cercetare in cazuri de infractiuni serioase si de terorism la raspunsuri de la baza de date EURODAC cu privire la amprente. Am sa dau un exemplu: daca se comite o fapta grava sau un act de terorism intr-un stat membru si se colecteaza amprente digitale de la locul crimei si acestea nu sunt identificate in baza de date nationala si nici in alte baze de date, atunci statul respectiv poate sa intrebe EURODAC daca are sau nu astfel de amprente in sistemul sau. EURODAC face doar o comparare, nu-ti da nume inapoi, iti spune “da” sau “nu” si te trimite la tara unde acele amprente au fost colectate. Prin urmare, exista garantii de protectie a datelor personale, persoana este informata atunci cand i se ridica amprentele ca s-ar putea sa fie folosite in acest scop. Am pus in balanta si am acordat cele doua interese – de protectie a datelor personale si protectia interesului public.
2. Si in prezent statele membre au acces la amprentele solicitantilor de azil sau ale celor gasiti ilegal in Uniunea Europeana, pe baza cooperarii bilaterale. Ceea ce am facut prin acest EURODAC este ca am scurtat timpul in care afli aceasta informatie. In loc sa intrebi 26 de state membre, trimitand amprenta gasita la locul crimei, acum intrebi EURODAC. Practic, pur si simplu, am redus timpul de reactie.
De ce facem acest lucru? Haideti sa gasim echilibrul, pentru ca echilibrul este esenta impacarii tuturor intereselor, si anume: pentru a gasi eventuali suspecti, eventuale victime sau eventuali martori la o infractiune de terorism sau la o infractiune grava. De asemenea, avem garantii foarte multe: nu se poate trimite nicio cerere la EURODAC pana cand nu este verificata de anumite institutii desemnate dinainte de catre autoritatile fiecarui stat membru. De asemenea, sunt criterii foarte stricte pe baza carora poti sa ceri sau nu aceste informatii de la EURODAC. Avem autoritati desemnate cu cererea, avem autoritati desemnate sa verifice cererea si abia apoi se trimite. Plus, criteriile pe baza carora se poate trimite si sunt restrictive. Atunci cand se colecteaza aceste amprente, persoanele respective sunt informate ca este posibil sa fie folosite in acest sens.
Stim cu totii ca statelor candidate si celor care vor liberalizarea vizelor le cerem pasapoarte biometrice si sa stiti ca toate aceste pasapoarte biometrice inseamna si inregistrarea amprentelor. Si in Romania este acelasi lucru: saptamana trecuta mie mi-au luat amprenta cand am cerut pasaport biometric. Nu ma simt discriminata. Nu discriminam pe nimeni. Doar folosim aceste baze de date in cazul comiterii unor infractiuni grave.
Buna ziua dna Macovei.
Vreau sa va felicit pentru activitatea dvs si sa va doresc reusite in viitor.As veni cu o propunere in ceea ce priveste libera circulatie a cetatenilor europeni.Si anume:
sunt anumiti ceteni care de la trecerea frontierei nationale,au ca scop comiterea unor infractiuni cum sunt:
-cersitul si folosirea copiilor in acest scop sau a persoanelor mutilate.
-furtul de orice fel
-trafic de persoane
-trafic de orice fel..narcotice,tigari de contrabanda,alcool..etc
-prostitutie
samd
Stiu ca dreptul la libera circulatie intre tarile membre UE nu poate fi ingradit.Propunerea mea ar fi urmatoarea:
proiectul unei legi europene in privinta prevenirii criminalitatii si
infractiunile de acest gen si profitarea de catre infractori a dreptului la libera Circulatie.Cred ca daca s-ar adopta o lege in care orice cetatean cu drept la libera circulatie incalca legea pe teritoriul altui stat membru,o data prins si pedepsit sa i se anuleze si dreptul la libera circulatie pe anumite perioade.Exemplu:
cersetorie si folosirea copiilor pentru acest scop-ezpulzarea in tara de origine si ridicarea dreptului la libera circulatie pe cel putin 5 ani
Furt..condamnarea prefazuta de lege si ridicarea drepturilor la libera circulatie pe cel putin 10 ani…samd
pentru infractiuni grave,pe langa pedeapsa,ridicarea definitiva a drepturilor la libera circulatie.
Va rog sa ma scuzati dna Macovei,nu sunt jurist.Tot ce am scris mai sus este din dorinta de a stopa perpetuarea acestei situatii in care toti cetatenii romani sunt bagati in aceiasi categorie cu infractorii.Avem un renume trist si rusinos.Cred ca ar trebuie intr-un fel sa se actioneze pentru stoparea acestei stari de fapt si refacerea imaginii cetatenilor romani peste hotare si implicit imaginea Romaniei.Va multumesc si va doresc sanatate in primul rand si reusite in tot ce faceti.
cu stima si respect,
George Bariz
–