„Sistemul nostru politic este raspunzator in mod colectiv pentru toti functionarii pe care i-am angajat prin favoritisme, pentru privilegiile pe care le-am acordat prin lege, pentru cererile scandaloase pe care le-am satisfacut, pentru sindicalistii si oamenii de afaceri pe care i-am favorizat si pentru hotii pe care nu i-am trimis la inchisoare” a spus fostul prim ministru socialist al Greciei, Georges Papandreou, intr-un discurs tinut in Parlament in timpul dezbaterilor asupra masurilor de austeritate in Grecia.
O radiografie reala si o recunoastere a greselilor care au contribuit major la criza economica si financiara, precum si un avertisment pentru politicieni.
Va pot spune cu mana pe inima ce asa este. Am stat 5 ani in Atena ca bursier si asa dezmat si iresponsabilitate pe bani publici nu am vazut nicaieri.
nici in românia (lui Basescu)? Pesemne erai prea ocupat cu atena, de-ai ratat bucurestiul! 🙂
…ma tem ca este prea tarziu,noi am inceput prost acum 21 de ani si nu am „huruzit” precum colegii nostrii de criza eleni,lacomia si pofta acerba de imbogatire au fost mai presus de orce pe meleagurile carpatine si incet incet s-a produs o rasturnare a mentalitatii dar nu cea la care se aspira si se facea trimitere de catre d-l Brucan ci la una sinucigase,depindem unii de altii,chiar daca cei bogati ii ignora pe cei ce orbecaie prin ceata intretinuta permanent pt. amplificarea senzatiei de ratacire,trebuie sa isi dea seama ca seva si-o procura din mijlocul lor ori exterminandu-i nu vor mai avea resursele stralucirii lor artificiale iar pe alte meleaguri ar fi zdrobiti de deficitul lipsei celor mai elementare virtuti pe care nu au reusit sa le fure dar pe care le-a fi primit cu siguranta gratuit…
A uitat un cuvânt. E vorba, în primul rând, de sistemul politic socialist. Cei de dreapta au păcatele lor balcanice, dar sunt mici copii pe lângă socialişti. Papandreou şi apropiaţii lui au dus Grecia de râpă şi, ca să n-ajungă în închisoare, cum ar merita, dumnealui a schimbat locul de prim-ministru cu Papademos. Acest bancher titrat e cel care, împreună cu sociaistul Simitis si guvernul lui, a orchestrat intrarea Greciei în zona euro, despre care Europa spune acum că a fost măsluită. La vremuri noi, tot noi. Să nu uităm că în Grecia a apărut dictatura militară (junta) când bunicul Papandreou a vrut să impună în Grecia aceleaşi politici socialiste păguboase. Ştiaţi că astăzi nici un demnitar socialist n-are curaj să mai iasă în public pentru că sunt atacaţi cu roşii şi iaurt şi că, în fiecare discurs, mai ales în afara ţării, Papandreou duplicitarul vorbeşte despre cum a salvat ţara în care acum se moare de foame? Mi-e teamă că singura soluţie pentru însănătoşirea Greciei nu e decât una dureroasă, ori faliment ori în curând grecii vor da foc Atenei. Mi-am scris părerea aici, înainte de plecarea lui Papandreou din postul de prim ministru http://mekone.wordpress.com/2011/11/04/de-ce-premierul-greciei-giorgos-papandreu-trebuie-sa-plece-urgent-scurta-recapitulare-a-ultimilor-doi-ani/
Şi în cazul ăsta nu se autosesizează nicio autoritate, dacă nu naţională, europeană?! E ok ca după ce ai cheltuit miliarde de euro prost şi ai impus lipsuri cetăţenilor în favoarea unei elite de favorizaţi să aştepţi să treacă 4-5 ani până le-ai asigurat viitorul şi apoi să recunoşti toate greşelile fără să te aştepţi la vreo urmare…….după ei, probabil toată lumea ar trebui să-i compătimească şi să le aprecieze sinceritatea.
Grecia a fost ajutată enorm, şi apoi li se şterge datoria! Cu ce ocazie? Mă mir că românii sunt aşa de proşti atunci, şi noi ne-am putea preface distruşi, primim miliarde, le investim în propriile afaceri şi simulăm ultima suflare şi datoriile sunt gata şterse……
cu riscul de a vorbi in necunostiinta de cauza ceva imi spune ca nu numai elitele au beneficiat in Grecia de dezmatul guvernantilor.
probabil ca si grecul de rand („poporul”) a ciugulit cateva firmituri… dar nu prea multe… exact atata cat sa isi vada fiecare de treaba lui „marunta” in timp ce maharii isi construiau vilele pe malul… errr… or avea si ei Snagovul lor…iar acum trebuie sa plateasca cu totii, solidar??? hmmm… parca nu e foarte corect… drept pentru care nici nu se va intampla… sa generezi si sa cautionezi o inechitate sociala la care se ajunge pe calea furtului nu poate sa ramana fara urmari… au rabufnt lucrurile la inceputul secolului XX, cu atat mai mult vor rabufni acum in plina era a comunicatiilor… semnele sunt evidente si nu „daca” sau „cand” sunt intrebarile ce trebuie sa framante lumea civilizata… problema principala este „cum”… si asta este cu adevarat o problema daca (vrem sa) ne amintim ca la 19xx ne-am blagoslovit cu luminata dictatura a proletariatului…
Sa ne si amuzam:
hp:/economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-11602695-grecii-cei-mai-lenesi-sau-cei-mai-harnici-europeni-analiza-bbc.htm?cfnl=
Cica: “statisticile sugereaza ca Grecia nu a ajuns aici din cauza lenei. Daca se ia in calcul numarul de ore muncite intr-un an, grecii par foarte harnici.
Cifrele Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) arata ca, in medie, un grec munceste anual 2.017 ore, mai mult decat orice alta tara europeana membra a organizatiei.
Intre statele membre ale OECD, Grecia ocupa locul trei din acest punct de vedere, dupa Coreea de Sud si Chile.
Pe de alta parte, numarul de ore lucrate in medie, anual, de un angajat din Germania este de doar 1.408. Germania ocupa locul 33 dintre cele 34 de state aflate pe lista OECD.
Doar o singura tara europeana membra afiseaza mai putine ore lucrate anual, si aceasta este Olanda, cu 1.377 ore.
In medie, un angajat grec lucreaza cu 40% mai mult decat germanul mediu.”
Realitatea: daca impartim la doi cifra orelor lucrate de greci si o jumate o trecem la prezenta in crasma sau la cafenea, bar, etc, acestia vor scadea mult sub olandezi. 🙂 🙂 🙂
nora mea este grecoaicä, este la fel de indignatä, de cele 2 familii , care s-au schimbat la guvernare. au incurajat
clientela, au inchis ochi, s-a iesit la pensie f. tanär
cu bani si falsuri, nu s-au plätit cotizatziile sociale.
nimeni nu a plätit inpozit, afaceri ca in junglä.
iar marii mafiotzi, au scos banii afarä, su inregistrat vapoarele, in alte tzäri. totul prin interpusi, ca DD,voiculescu,vantu,etc.
Din pacate e doar o jumate de adevar. De fapt nici macar atat pentru ca arunca vina excluvis pe umerii politicienilor. Eu nu-mi aduc aminte sa fi iesit poporul grec pe strazi facand greva, protestand si batandu-se cu politia atunci cand politicienii au acordat al 13-lea si al 14-lea salariu sau a 13-a si a 14-a pensie. Daca ar fi fost asa atunci da, politicienii erau de vina. O sa zica unii ca da, dar politicienii i-au amagit si i-au mintit, etc. Cred ca ar fi o pierdere de timp sa incep sa vorbesc despre ipocrizie sau pur si simplu sociologie elementara. Asta pentru ca oricum nu conteaza si nici nu rezolva problema.
Asta pentru ca problema este ca “Democracy dies as soon as people realize they can vote themselves money” si-a zis-o Alexis de Tocqueville sau Ben Franklin (parerile sunt impartite) acum vreo 200 de ani. Atunci cand oamenii isi pot vota pensiile si salariile politicienii nu pot fi decat captivi intr-un santaj electoral in care poporul vrea bani si fiecare fiecare politician se intrece in a promite cat mai mult. Solutia este simpla: salariile si pensiile nu se hotarasc politic ci pe baze economice.
in ciuda incercarii dvs pueril-superioare („Cred ca ar fi o pierdere de timp…”) argumentata extrem (si suspect) de „subtire” de a „pasa” rasunderea de pe umerii celor VINOVATI cu regret trebuie sa va informez ca este exclusiv vina politicienilor ca s-a ajuns acolo unde s-a ajuns;
argumente:
de ce ma rog ar fi trebuit ca poporul sa protesteze impotriva beneficiilor acordate de conducerea tarii? nu este oare treaba politicianului sa guverneze in interesul si beneficiul cetateanului? in ultima vreme se incearca din rasputeri ascunderea acestui aspect fundamental sub eticheta unui cuvant cu conotatii indus-negative si anume „populism”… pai daca populismul este ceva rau atunci care este menirea celor care (ne) conduc? in ultima instanta toata discutia se reduce la bani, respectiv la administrarea „bugetului”; daca banii PUBLICI nu sunt administrati EXCLUSIV in interesul cetateanului atunci care mai este ratiunea existentei „bugetului”? de ce s-ar lasa cineva taxat (impozitat)?
spuneti dvs ca nu va aduceti aminte de o pretins necesara iesire a poporului grec sa protesteze impotriva beneficiilor… si ca salariile si pensiile nu se hotarasc politic ci pe baze economice… pai cine are la dispozitie (sau macar se presupune ca are la dispozitie) toate cele necesare luarii unei decizii corecte – respectiv: bugetul, datele centralizate, specialisti in economie, decizia politica, mecanismele de alocare a banilor… etc? politicienii care guverneaza sau poporul?
n-a iesit poporul sa protesteze, ziceti? dar cati politicieni au iesit sa spuna: votati-ma pe mine dar eu nu va dau ca n-am de unde? sau cati au spus: eu plec pentru ca nu este corect sau nu se poate asa? si cati au plecat? si cea mai importanta intrebare: oare de ce nu pleaca?
„dar cati politicieni au iesit sa spuna: votati-ma pe mine dar eu nu va dau ca n-am de unde?”
raspuns: niciunul. de ce? pt ca poporul nu l-ar fi votat si l-ar fi votat pe celalalt care promitea marea cu sarea. de ce? din nspemii de explicatii care pornesc de la comportament de turma, de inclunatia omului de a prefera o minciuna frumoasa unei adevar dur si multe, multe altele care tin de sociologie, psihologie si altele pe care nu am timp sa le expun acum cu riscul de a parea pueril superior.
„raspuns: niciunul. de ce? pt ca poporul nu l-ar fi votat…”
perfect adevarat… admiteti deci ca politicienii au fost jigodiile… atunci politicienii sa raspunda… si mai ales sa plateasca… nu Grecia, nu grecii… ca nu grecii au luat banii… a fost cumva referendum cu tema „cetateni ai Greciei – sunteti de acord sa luam xxx miliarde imprumut?”???
“A democracy cannot exist as a permanent form of government. It can only exist until the voters discover that they can vote themselves largesse from the public treasury. From that moment on, the majority always votes for the candidates promising the most benefits from the public treasury with the result that a democracy always collapses over loose fiscal policy, always followed by a dictatorship.”
― Alexis de Tocqueville
stimata doamna,
ma bucur ca ati postat acest fragment, este cu adevarat important.
evident, pentru cele mai multe dintre nenorocirile publice , sa e zic asa, principalul vonovat este clasa politica.
daca papandreou s a trezit mi e teama ca la noi nu s a intimplat macar atita lucru.
nici macar nu este vorba despre dreapta sau stinga, despre putere sau opozitie. ar fi fost probabil mult mai simplu; mi e teama ca va trebui recladit intregul demers politic (introduc aici partide , discurs si tot ce tine de viata publica).
responsabilitatile nu sunt reductibile la dreapta sau stinga, la putere sau la opozitie; acestea ar trebui sa incumbe tuturor, in egala masura.
mi e teama ca la noi nimeni n a uitat si nimeni n a invatat nimic.
imi amintesc de dl boc care in 2008 spunea ca vrea sa l bage la puscarie pe tariceanu ca nu mareste salariile profesorilor pentru ca apoi, tot dumnealui, sa i acuze pe cei din opozitie de demagogie.
dar problema noastra nu e dl boc.
si nici macar doar clasa politica.
societatea civila este responsabila in aceeasi masura , dupa cum si cetatenii de rind sunt responsabili; ong urile , la fel ca si sindicatele, s au politizat si s au cascavalizat, iar fondurile europene in loc sa le ajute n au facut decat sa accentueze aceste tendinte.
cetatenii voteaza dupa ureche, dupa cat de mare este punga primita, dupa care da mai mult sau cat de obligat ii este primarului.
nu e vorba, nici nu prea ar avea ce sa aleaga.
zilele trecute m am uitat peste biografiile politicienilor din preajma primului razboi mondial.
ce personalitati!
ce cultura!
ce viziune si cat patriotism ii anima!
ii putem compara cu politicienii de astazi?
ma apuca rasul plinsul.
cred ca ar trebui sa luam o pauza, sa respiram adinc, sa vedem cu adevarat cine si unde suntem si sa croiam altfel Romania.
asta ar presupune insa , obligatoriu, sa fim sinceri in primul rind fata de noi
apoi sa vedem cum impartim povara sociala, fiecaruia dua cat poate duce.
intreaga mea experienta de viata mi a demonstrat ca lucrurile nu s doar albe sau negre.
tot asa si n politica: solutiile nu s de drepta sau de stinga si nici macar de centru: solutiile trebuie sa fie inteligente , aplicate, vizionare si stimulative.
O radiografie reala ar arata caracterul de tip mafiot al organizatiilor numite „PARTIDE” fie ele de stanga, sau de dreapta, atat in GRECIA ca si in ROMANIA si in mai mare sau mai mica masura in toate tarile; asta este boala care ne va duce aproape sigur la RAZBOI. Democratia reprezentativa a dat deja faliment pentru ca reprezentantii nostri alesi, odata aflati la putere, fac pe dracu’n patru pentru a se proteja de controlul societatii ca astfel sa fure in liniste, de multe ori chiar legal prin legile ce singuri si le fac.
Eu sunt pentru dictatura militara cel putin pentru o perioada in care sa se faca curatenie.
Coruptia la greci este nesemnificativa fata de cea romaneasca!!! Cred ca Monica Macovei trebuie sa revina-n guvern….
Fostul prim ministru socialist al Greciei, Georges Papandreou, confirma profetica observatie a lui Frederic Bastiat din sec XIX:
~ ” Statul este marea ficțiune prin intermediul căreia toată lumea se străduiește sa traiască pe cheltuiala a toată lumea ”
Socialismul costa pana la urma, dar seductia lui pare nesfarsita..
”Statul este marea ficțiune…”
corect!!! foarte corect!!! insa este foarte important sa judecam obiectiv si echidistant;
concret: in incercarea disperata (si justificata) de a demoniza („toată lumea se străduiește sa traiască pe cheltuiala a toată lumea”) socialismul (pe care dealtfel personal il detest profund), unii depasesc bariera rezonabilului si, in numele unui „contra-socialism” ajung promotorii sau sustinatorii unei drepte extreme, de gen neoliberalism sau neoconservatorism; in inertia, patosul, entuziasmul (si nu in ultimul rand cateodata interesul josnic si meschin) in promovarea valorilor si principiilor de dreapta acestia nu realizeaza (oare?) ca astfel forteaza lucrurile prea mult, sintagma devenind „CATIVA se străduiesc sa traiască pe cheltuiala a toată lumea”
fostul ala prim e socialist ?
eu care ma gandeam sa ma inscriu la socialistul ponta, procuror si el. da’ nu ma mai inscriu ca le piere partidu’. da’ daca asta se apuca ponta si chiar respecta drepturile fundamentale ale fiintei umane ? la drept vorbind ar avea cu ce, chiar in biata romanie si la viena in concert.
am scris undeva de boii moinicai macovei in casa babel zambaccian unde s-a facut o proasta ancheta, ca la mica matusa tamara de la botosani, care ,si condamnata politic, dar vie, n-are bani nici de tigari. o procuroare locala vrea s-o intreaca pe laura in literatura proasta in local de gang.
la muntele athos unul dintre popi e-n puscarie. ce prezumtii a respectat anchetatorul ?
studiul dreptului trebuie reluat urgent, la bucuresti, de la momentul plecarii lui i.m. pacepa.
NU TREBUIA SÄ PLECE DNA: MACOVEI !
DAR CAND TÄRICEANU SI-A FÄCUT DE CAP;
NU ATZI SUSTZINUT-O:
NIMENI NU POATE FACE SINGUR CEVA;
UNDE E SUSTZINEREA ACUM PT: GUVERN??PT: PRESEDINTE??
CE O SÄ REGRETATZI
UITATZI-VÄ
in parlament udmr, au pus o asa zisä lustratzie,
dar numai contra fostilor procurori
adicä contra dnei MACOVEI
despre mafia comunistä MAGISTRATZILOR;JUDECÄTORI
FESPRE SECURISTUL ORDINAR VOICULESCU NIMIC:
Doamna,
Colegii dv din parlament au votat o „lege a lustratiei” de toata jena.
Cred ca ati pastra intraga stima noastra daca dupa expirarea actualulu mandat v ati distanta de intreaga clasa politica romaneasca.
Da si de acum doi ani Grecia era propusa de catre USL si propagandistii acestora drept model de urmat . Acum patru ani unul dintre propagandistii USL declara ca daca iese Basescu iar Presedinte el emigreaza in Creta.Pana la urma a emigrat de la hidrantul lui Vantu la furtunul lui Patriciu.
discutabil daca Grecia, ca si tara, este sau nu un model de urmat – as opina ca aceasta depinde foarte mult de locul unde au ajuns banii pe care i-au „papat” si pe care nu mai trebuie sa-i returneze… daca de acei bani s-au „bucurat” toti grecii atunci DA: este un model de urmat… insa daca, dupa cum banuiesc si este mult mai probabil, banii au ajuns la baroni – da! surprinzator nu-i asa, au si grecii jigodiile lor – atunci singurul exemplu de urmat este cel al poporului grec care iese in strada si le arata celor cu pretentii de conducatori, de salvatori ai natiunii, de unici pastratori ai adevarului absolut – ma refer la cei ce au guvernat si guverneaza Grecia – le arata ca exista simt civic, ca exista constiinta democratiei (demos + kratos, nu-i asa?) si mai ales le arata doar jumatatea mai lunga a „V”-ului (V for victory) pseudo elitelor care guverneaza Grecia de parca aceaasta ar fi o doar o feuda primita mostenire si nu o tara care intamplator e locuita… cinste grecilor!!!