Guvernul și Parlamentul trebuie să adopte urgent legislația care să transpună corect, la timp și complet Directivele europene. Am spus acest lucru în intervenția mea din ședința de astăzi a Parlamentului European, dând ca exemplu Directivele împotriva spălării banilor.
Spălarea de bani ne costă 110 miliarde de euro în fiecare an. Asta înseamnă 1% din PIB-ul Uniunii Europene. În plus, 70% din cazurile de spălare de bani sunt cazuri transfrontaliere. Iar la nivel global, costurile se ridică la peste 1,5 trilioane de euro în cazurile transfrontaliere.
Parlamentul și Consiliul au adoptat anul trecut Directiva a 5-a pentru prevenirea spălării banilor. Uniunea, așadar, are un cadru legislativ pentru combaterea acestui fenomen și termenul de transpunere este ianuarie 2020.
România nu a transpus încă nici măcar a 4-a Directivă împotriva spălării banilor, iar Comisia a început procedura de infringement împotriva României. Și pentru că a întârziat, și pentru că acum o transpune fără să respecte prevederile Directivei a 4-a.
Guvernul și Parlamentul României trebuie să adopte urgent legislație care să transpună corect, la timp și complet Directivele europene. Altfel nu putem funcționa în Uniunea Europeană. Decât așa: dacă toți transpunem corect, complet Directivele europene.
(Ședința Parlamentului European, Raportul referitor la infracțiunile financiare, evaziunea fiscală și evitarea obligațiilor fiscale, Strasbourg, 26 martie 2019)