Ieri seara am avut doua interventii in plenul Parlamentului European despre:
1. Propunerea de directiva privind interconectarea registrelor centrale comerciale si ale companiilor; directiva va duce la armonizarea si accesul transfrontalier la informatii precum evidenta situatiei juridice si financiare a companiilor, informatii economice, statistice si comerciale etc. In Romania, organismul cu atributii in acest sens este Oficiul National al Registrului Comertului.
Am sustinut aceasta directiva pentru ca: aduce certitudine juridica si reduce riscul aparitiei litigiilor comerciale,creste transparenta pietei si integrarea pietei unice, utilizeaza mai eficient sistemele juridice ale statelor membre, stimuleaza competitia si increderea in mediul de afaceri al pietei unice.
Am atras, totusi, atentia ca statele membre trebuie sa respecte prevederile europene si nationale privind protectia datelor.
2. Propunerea Comisiei privind reglementarea transnastionala in gestionarea colectiva a drepturilor de autor si a drepturilor conexe. In Romania exista mai multe organisme de gestiune colectiva a acestor drepturi, cum ar fi Uniunea Compozitorilor sau Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti.
Directiva din 2005 in acest domeniu trebuie modificata pentru ca nu ofera certitudine nici titularilor drepturilor de autor, nici consumatorilor sau celor care difuzeaza. Am cerut Comisiei sa respecte urmatoarele principii in elaborarea directivei: posesorul drepturilor (e.g. artistul) sa poata alege liber orice organism colectiv de gestionare a drepturilor de autor, indiferent unde acest organism se afla in UE (eliminarea, deci, a monopolurilor la nivel national); platile colectate de organismele colective sa fie distribuite echitabil si fara discriminari; administratorii drepturilor colective sa ofere servicii eficient, corect si transparent.
Update 1.14 PM: Tocmai am votat propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivelor 89/666/CEE, 2005/56/CE și 2009/101/CE în ceea ce privește interconectarea registrelor centrale, ale comerțului și ale societăților
Doamna Monica Macovei va rog frumos sa incercati sa renegociati TRATATUL DE MIC TRAFIC LA FRONTIERA intre Romania si Republica Moldova. Zona kilometrica sa fie modificata de la 30 la cel putin 50 de kilometri pana la 80 de kilometri in interiorul ambelor tari. Consider ca moldovenii merita acest lucru pentru ca in urmatorii 5 ani nu vor avea posibilitatea circulatiei fara vize in tarile UE si Romania. Iar Rusia, minoritatiile profita de acest lucru pentru a denigra Romania si UE, iar PCRM va castiga si mai multe voturi. Consider ca Uniunea Europeana trebuie sa acorde acest drept fratiilor nostri de acolo (sa nu fie egoista). Va multumesc anticipat.
Aveți grijă la ACTA, acolo drepturile de autor sunt „protejate” în așa fel…