Legile justiției din 2005 au fost foarte bune, cu ele am intrat în Uniunea Europeană, au fost date de Comisia Europeană drept model altor state. De ce le schimbi acum și le aduci pe vremea lui Năstase și Stănoiu, și chiar pe vremea comunismului? Aici ne duce PSD.
Actuala procedură de numire a procurorilor șefi din DNA, DIICOT și Parchetul General a fost adoptată în 2005 și are acordul Comisiei Europene. Am introdus în procedura de numire atât transparența, cât și implicarea mai multor persoane. Persoane, nu instituții, pentru că persoanele au nume și fețe și pot fi trase la răspundere dacă fac o propunere sau o numire proastă. Este o răspundere individuală.
Înainte de 2005, era exact cum propune acum Tudorel Toader: numirea făcută de CSM. CSM este un organ colectiv care votează secret. Nu răspunde nimeni dacă numirea e proastă. Dacă președintele, indiferent cine este, va face o numire proastă, populația va ști și nu-l mai votează.
În Mecanismul de Cooperare și Verificare, stabilit pentru România în decembrie 2006, scrie foarte clar și explicit să nu se modifice – funcțional și instituțional – nicio instituție anticorupție și să nu se modifice procedura de numire a procurorilor șefi. MCV nu s-a încheiat. Vor să-l închidă și-l încalcă.
(Realitatea TV, 26 august 2017)