Mâine votăm Regulamentul Biroului Procurorului European. Am negociat cu miniștrii de Justiție și de Interne din statele membre timp îndelungat, tocmai pentru că am dorit un Birou al Procurorului European puternic, independent, cu o misiune clară și puteri de investigație care să ne permită investigații oriunde în Uniune. După aproape 3 ani de negocieri, Biroul Procurorului European va fi, în fine, înființat.
Pe scurt: cauzele de fraudă transfrontalieră cu bani europeni și unele infracțiuni teroriste vor fi investigate, de la început la sfârșit, inclusiv finalizate prin trimitere în judecată, de Biroul Procurorului European. Iar în cazurile de condamnare, evident, se vor confisca banii furați din buzunarele noastre.
Frauda în Uniunea Europeană, reamintesc, este de 500 de milioane de euro în fiecare an. Apoi, Procurorul European va strânge probe din fiecare stat membru implicat în frauda transfrontalieră. Pentru percheziții, de exemplu, în România se va urma legea română, pentru interceptări în Germania – legea germană, pentru audieri sau alte investigații în alte state membre se va respecta legea acelor state membre. Toate aceste probe făcute în diferite state însă vor fi admisibile și valabile în instanța care va judeca dosarul, cauza cu frauda transfrontalieră. Este foarte important acest lucru și asta va face ca toate aceste cauze să fie anchetate și judecate mult mai rapid.
Procurorul European va avea competență prioritară asupra tuturor infracțiunilor, inclusiv așa-numitului carusel al TVA-urilor. Pentru infracțiunile cu fonduri europene se prevăd pedepse minime, adică judecătorii nu pot condamna la mai puțin de limita de ani stabilită în Directiva împotriva fraudei cu fonduri europene.
(Ședința Parlamentului European, Dezbaterea privind Cooperarea consolidată: Parchetul European, Strasbourg, 4 octombrie 2017)