Comisia Europeana a facut astazi public raportul intermediar de monitorizare pe justitie si anticoruptie in cadrul Mecansimului de Cooperare si Verificare (MCV).
Sunt laudate:
- Directia Nationala Anticoruptie pentru rezultatele foarte bune in anchetarea cazurilor de mare coruptie;
- operatiunile de la vama si arestarea unor vamesi si politisti de frontiera, vazute ca progrese importante in lupta anticoruptie;
- noua tendinta a instantelor de a da pedepse cu inchisoare pentru faptele de coruptie;
- decizia Curtii Constitutionale de a invalida alegerea a 4 membri in CSM, considerata o masura care poate credibiliza functionarea Consiliului;
- modificarea legii Curtii Constitutionale prin care procesele nu se mai suspenda in cazul ridicarii exceptiilor de neconstitutionalitate;
- adoptarea Legii micii reforme prin care se accelereaza judecarea cazurilor din instanta.
Sunt criticati:
- parlamentarii pentru deciziile in cazurile Ridzi si Pasat si pentru reducerea bugetului Agentiei Nationale de Integritate (ANI);
- judecatorii care tergiversarea cazurile cu inculpati politicieni;
- membrii CSM care au incercat sa ramana in functii pentru un al doilea mandat.
In plus, pana la raportul din iunie, justitia are, printre altele, ca tema (CSM!!!) refacerea sistemului de sanctionare disciplinara a magistratilor.
Si raportul de azi arata ca Mecanismul de Cooperare si Verificare a fost si este necesar: ii arata cu degetul pe cei care se impotrivesc reformei si luptei impotriva coruptiei si, mai ales, ii sustine si ajuta pe cei care s-au angajat in mod real in favoarea acestora. In mod evident, existenta MCV si concluziile rapoartelor sunt in consens cu asteptarile opiniei publice.
Comisia parlamentara care a anchetat modul in care au fost cheltuiti cei peste 600.000 de euro din bani publici de „Ziua Tineretului”- concluziile…banii au fost folositi in campania EBA..Alegeri pentru Parlamentul European 7 iunie 2009.
,,Monica Iacob-Ridzi: Raportul Comisiei parlamentare cere inceperea urmariri penale impotriva mea. PSD i-a propus lui Catalin Tolontan sa fie secretar de stat la MTS
Ridzi da vina pe angajatii MTS si ameninta ca va da in judecata firmele cu care au semnat contractele ”
……………………………………………………..
Hotărârea Camerei Deputaţilor vine după ce PNL şi PSD au solicitat înfiinţarea unei comisii de anchetă care să verifice legalitatea cheltuirii banilor publici la Ministerul Turismului, precum şi a modului în care s-au încheiat şi derulat contractele de publicitate privind promovarea turismului.
Ministerul Turismului a plătit firmelor spaniole THR-TNS 890.000 euro pentru realizarea brandului României
………………………………………………………
Intrebarea mea este :de ce sa fie sacrificata Ritzi,cand de fapt si Udrea este la fel
……………………………………………………….
Daca tot se vrea stoparea coruptiei sa se faca in mod echitabil pentru toti politicienii corupti.
Perfect de acord cu radiografia facuta de acest raport.
Comisia Europeană laudă şi critică? Eu credeam că raportul constată…
Personal pe mine nu m-au convins nici cei de la DNA, nici operaţiunile de arestare, nici deciziile justiţiei, mi-aş fi dorit ca lucrurile să funcţioneze corect fără să fie nevoie de modificarea legii CCR sau mica reformă.
Parlamentarii nu m-au convins, nu din cauza celor două voturi, ci din faptul că deseori votează cum le spune partidul fără să-şi mai pună problema unei păreri fundamentate, judecătorii nu m-am convins că au decizii care se bat cap în cap (eu aş lega tergiversarea de interesele avocaţilor de a pune mâna pe mai mulţi bani în cazul proceselor lungi, dar şi pe faptul că sunt mult mai multe procese decât este omeneşte posibil pentru un judecător). Membrii CSM m-au dezamăgit pentru că nu prea se vede rodul activităţii lor.
Doar cei rau intentionati mai pot contesta ca parchetul e depolitizat – o premiera postdecembrista absoluta. Faptul ca sefii parchetului – numiti constutional de presedinte – nu mai fac deosebirea intre parlamentarii sau ministri puterii si ceilalti e un fapt tonifiant pentru observatorul obiectiv ; observatorul care stie ca statul de drept se cladeste prin lucruri si fapte concrete fara a visa cai verzi pe pereti – presedintele ideal, un parlament format 100% din sfinti etc. Avem nevoie de spirit practic precum anglo-saxonii. In fond, patriotismul tzine de banalitatea normalitatii, tot asa cum mentinerea status-quo-ului etatist (iliescian) tzine de banalitatea raului care perpetueaza castele privilegiate si captivitatea statului si a institutiilor publice.
Miza cea mare imi pare a fi ramas justitia; nuca tare si cheia de bolta a reformei statului. Chiar daca au aparut ceva fisuri in zidurile acestei citadele tare mi-e teama ca nu sunt, inca, ireversibile. Romania pare a fi un stat incompatibil cu justitia, sau justitia pare a fi incompatibila cu Romania ; ceea ce, din orice directie am lua-o, e suficient de nelinistitor pentru noi toti ..
De ani de zile sunt uimit, in contrapartida cu limbutia noastra evaziva, de limbajul concret, plastic, de modul de exprimare concis al majoritatii occidentalilor ; al anglo-saxonilor mai ales. Il vad mai ales pe posturile TV care transmit documentare din varii domenii si activitati (Discovery,National Geografic etc)si nu ma pot abtine sa nu remarc ce urmari devastatoare a lasat limba de lemn la noi. Cat de mult vorbim risipind timp, termeni pretentiosi si nervii celuilalt. Prea putini conationali (politicieni mai ales), vorbind de exp despre coruptia din justitie, spun lucrurilor pe nume, inventariind, concret si plastic, cauze, prioritati, realizari si nerealizari, ce s-a facut (daca s-a facut)si ce-ar mai fi de facut. Un mod de-a ne peria pe noi insine prin pretiozitati evazive de limbaj ( complexul arivistului Nationale ? sau al urbanizarii neispravite ?) in timp ce tara arde .. In timp ce lucruri, stari, persoane, realitati, injghebari si interese oculte asteapta in zadar sa prinda chip si nume ; sa iasa mai vine la vedere prin a fi numite.
Dincolo, problemele existente sunt exprimate propice pentru ca sunt intelese mai bine sau invers ? De la constructori de masini la pescari si de la vanzatori de hamburgeri la oameni de stiintza, nota comuna e priza buna cu realitatea si degajarea practica a ideilor sub somatia problemelor ce insotesc oriunde omul.
La noi, risipa, exprimare pretentios evaziva, autoperiere, pierdere de timp si.. trena de probleme si nerealizari ce nu pot fi rezolvate pentru ca asteapta mai intai sa fie.. numite. Sa prinda chip si nume..
Ca sa inchei, d-na Macovei, raportul intermediar de monitorizare pe coruptie si justitie al Comisiei Europene – pe care l-ati creionat succint mai sus – traduce tocmai spiritul practic si priza buna cu realitatea ce ne lipseste noua.
Unde mai punem ca poliloghia evazionista a politicienilor nostri nu e deloc candida _ ca la personajele lui Caragiale _ ci e direct motivata de mentinerea status-quo-lui cu privilegii, privilegiati si .. restul ?
Draga, de trei ori draga Monica Macovei – sunt criticati parlamentarii – alesi de noi, judecatorii ca daca judeca dupa legile emise de PDL nu poti intelege nimic, membrii CSM ca nu danseaza cum canta zeus – in rest toti sunt buni. Raportul a fost facut de EU sau UE a voastra sau a noastra? Uite ca azi m-am gandit sa scriu si eu la Parlamentul European sa imi spun parterea ca si cetatean european. Chiar am ajuns sa ma simt mai european si sa uit ca sunt roman – daca mai stati mult la putere ma si mut.
Chiar asa? cenzura fara explicatie. Nu sunt political corect ptr acest blog? 🙂
Nu v-am respins niciun comentariu!
MP