Skip to content
Caută
Monica MacoveiMonica Macovei
Monica Macovei
  • Monica Macovei
    • Lider
    • Deputat în Parlamentul European
    • Despre Monica Macovei în presă
    • Publicații și discursuri
    • Profil – CV
  • Activitate în Parlamentul European
    • LIBE
    • D-AL
    • CONT
    • Evenimente organizate în PE
    • Premii
  • Presă
    • Interviuri
    • Declarații politice
    • Comunicate
  • Contact
  • Monica Macovei
    • Lider
    • Deputat în Parlamentul European
    • Despre Monica Macovei în presă
    • Publicații și discursuri
    • Profil – CV
  • Activitate în Parlamentul European
    • LIBE
    • D-AL
    • CONT
    • Evenimente organizate în PE
    • Premii
  • Presă
    • Interviuri
    • Declarații politice
    • Comunicate
  • Contact

Martin Schulz a blocat cererea Direcției Naționale Anticorupție de ridicare a imunității fostului europarlamentar român Ovidiu Silaghi, suspectat de fapte de corupție. Schulz și-a încălcat atribuțiile de Presedinte al Parlamentului European (PE) prin blocarea cererii procurorilor români.

Category: Uncategorized @ro22 iunie 201410 Comments

  • Îi cer lui Martin Schulz să demisioneze din funcția de președinte al Grupului Socialiștilor și Democraților (S&D).
  • Cer Grupului Grupul Socialiștilor și Democratilor din Parlamentul European să îl excludă pe Martin Schulz.
  • Îi cer lui Martin Schulz să demisioneze din Parlamentul European.

Pe 4 septembrie 2013, Ovidiu Silaghi a devenit membru al Parlamentului European din partea PNL. Cu puțin timp înainte, Parlamentul României a primit o cerere de ridicare a imunității lui Silaghi, dar nu a decis asupra acestei cereri, pentru că Ovidiu Silaghi a demisionat imediat și a fost trimis de PNL în Parlamentul European. Cu noul mandat de europarlamentar, Ovidiu Silaghi a primit, de asemenea, o nouă imunitate, pe care doar PE i-o putea ridica.

Pe 13 decembrie 2013, Parlamentul European a primit o solicitare din partea DNA să îi fie ridicată imunitatea lui Ovidiu Silaghi pentru a fi urmărit penal pentru acuzația de trafic de influență.

Până la demisia sa din data de 19 iunie 2014, Martin Schulz, fostul președinte al Parlamentului European (1) nu a anunțat în Plen primirea cererii DNA de ridicare a imunității de deputat a lui Ovidiu Silaghi și trimiterea acesteia la Comisia pentru afaceri juridice (JURI) și (2) de fapt nu a trimis cererea la Comisia pentru Afaceri Juridice a PE. Martin Schulz era obligat să transmită Comisiei JURI “orice cerere adresată Președintelui de către o autoritate competentă a unui stat membru în vederea ridicării imunității unui deputat”, potrivit articolului 7 al Regulamentului de procedură al PE.

Deoarece Martin Schulz nu și-a respectat obligațiile procedurale, Comisia JURI nu a putut elabora, înainte de ultima sa reuniune din 10 aprilie 2014, un raport, iar solicitarea DNA nu a fost votată în Plenul PE, ca și cum această cerere nu a existat niciodată.

Ofiţerul de presă al lui Martin Schulz a transmis presei din România (vezi Gandul.info), la începutul lunii iunie 2014, că Martin Schulz ar fi cerut Comisiei de Afaceri Juridice (JURI) „un punct de vedere” si  că nu ar fi primit vreun răspuns.

Secretariatul Comisiei JURI a precizat însă că “(1) acest caz nu a fost niciodată anunțat în sesiunea plenară” (de președintele PE, Martin Schulz, n.n) și, prin urmare, „(2) nu a fost trimis Comisiei JURI” până la ultima ședință a JURI din această legislatură. Tot Comisia JURI precizează că “nu ar fi putut lua nicio măsură cu privire la cererea de ridicare a imunității, întrucât acest caz nu a fost anunțat în Plen, în conformitate cu Regulamentul”. Și asta pentru că socialistul Martin Schulz nu și-a respectat obligațiile de președintele al Parlamentului European.

I-am trimis lui Martin Schulz o scrisoare deschisă în luna mai 2014 în care i-am  cerut să spună opiniei publice ce a făcut cu solicitarea DNA în cazul Silaghi (aici). Nu a răspuns, pentru că în realitate a ținut cererea DNA la sertar. Astfel, Martin Schulz, prin încălcarea atribuțiilor de președinte al PE, l-a protejat pe europarlamentarul român Ovidiu Silaghi și a blocat timp de 5 luni de zile ancheta DNA. Martin Schulz a procedat în Parlamentul European, așa cum procedează Ponta și PSD în Parlamentul României: îi protejează pe politicienii corupți de justiție.

În joc este si încrederea cetățenilor europeni în Parlamentul European. Este important să fim riguroși, integri și să nu facem excepții de la reguli, pentru că altfel nu consolidăm încrederea cetățenilor europeni în instituțiile europene. Martin Schulz a acționat exact invers și a subminat această încredere.

De aceea, consider că soluțiile minime sunt următoarele:

(1) Martin Schulz să demisioneze din funcția de președinte al Grupului Socialiștilor și Democraților.

(2) Grupul Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European să îl excludă pe Martin Schulz.

(3) Martin Schulz să demisioneze din Parlamentul European.

În timp ce ancheta DNA a fost blocată în Parlamentul European, Ovidiu Silaghi a candidat și a dobandit o nouă imunitate, în Parlamentul României.

Și încă ceva: Ovidiu Silaghi a candidat pentru Parlamentul României din partea socialiștilor, a Partidului Social Democrat, în care a intrat după ce și-a dat demisia din Partidul Național Liberal chiar la începutul campaniei electorale din România. Las opinia publică să decidă dacă traseismul lui Silaghi de la liberali la socialiști a avut vreo legatură cu „ținerea la sertar” de către socialistul Martin Schulz a cererii DNA de ridicare a imunității pentru fapte de corupție și blocarea anchetei în România, pentru acuzatii de corupție, a lui Ovidiu Silaghi.

Share
Tweet
Share
0 Shares
Tags: coruptieMartin SchulzParlamentul Europeansocialisti

Posturi asemănătoare

Necesitatea unei politici europene de reindustrializare
5 octombrie 2016
Sugestie pentru parlamentari: să renunțe la sistemul de acum, în care fiecare are o mașină la dispoziție (video)
12 septembrie 2016
Cred că judecătorii CCR sunt înțelepți
5 martie 2016
În cazul Bivolaru am făcut exact invers decât minte postul Antena 3 – MinciunA3. Am cerut extrădarea lui Gregorian Bivolaru de 2 ori.
4 martie 2016
Domnule Prim-ministru Cioloș, asumați-vă răspunderea pentru pachetul de reformă electorală, cu orice risc pentru funcția dumneavoastră.
2 februarie 2016
Selecția și numirea procurorilor șefi prin proceduri transparente sunt cruciale
28 ianuarie 2016

10 Comments

  1. gghas says:
    22 iunie 2014 at 12:42 pm

    Cine se aseamana se aduna, zice un vechi proverb romanesc, iar daca-i vorba de politicieni care au ajuns sa-si mafiotizeze structurile partidului din care fac parte, atunci nu-i nici o surpriza. Dar ma tem ca d-na Macovei e cam singura pe acolo si nu stiu daca demersurile sale au sorti de izbanda,ptc. si acolo birocratia e la fel d rigida si de stufoasa ca si-n restul Europei. ORICUM< DACA REUSESTE MACAR SA PUNA IN DISCTIA P.E. atitudinea socialistului Schultz, tot ar fi ceva. Succes.

     Reply
  2. presedinte says:
    22 iunie 2014 at 6:08 pm

    Sa procedat in acest mod si cu faptele incriminate de lege a lui T.Basescu.Moraru fostul sef al DNA,a pus la secret dosarele,afirmand public ca presedintele se bucura de imunitte speciala,asa ca nu trebuie sa se minuneze cei de langa PDL

     Reply
  3. Ion Dodoc says:
    22 iunie 2014 at 6:10 pm

    Cine ma contrazice cu privire la situatia politica din Romania?

    Regimul impus de Basescu cu sprijinul structurilor de influenta si de putere a structurilor si agentilor externi,a facut ca Romania sa devina un stat subordonat influentei p[olitice si militar-economice straine,cu interese in Romania.Orice guvern care va agreea conditiile impuse de puterile straine,va conduce Romania in interesul statelor protectoare si nu in intetresul romanilor de rand.Asa ca pregatiti-va sa tineti in spinare jugul puterilor dominante economic-socio-politic si strategic care va situa Romania intr-o zona de influenta sau alta!

     Reply
  4. GIM says:
    22 iunie 2014 at 9:04 pm

    Credeţi că l-ar putea înlocui pe Băsescu, unul ca Tăriceanu sau Ponta?

    http://mcppress.ro/forum/viewtopic.php?pid=9584#p9584

     Reply
  5. eugen chirovici says:
    22 iunie 2014 at 9:25 pm

    În urmă cu exact o lună, când aţi postat aici scrisoarea deschisă către nefastul personaj (ca să nu-i zic individ…) Martin Schulz, eram tare supărat că trageţi cu gloanţe oarbe şi că, oricum, e prea târziu. Sunt extrem de bucuros să constat că m-am înşelat în privinţa perseverenţei şi cerbiciei celei care „nu se lasă şi nu ne lasă” la cheremul malversaţiunilor şi al autorilor lor. Respect profund, Distinsă Doamnă, şi din nou plecăciune până la pământ!

     Reply
  6. tatiana, says:
    22 iunie 2014 at 10:28 pm

    Respect d-nei Monica Macovei. Toti puscariabilii se trag la PSD, ca mustele la c..at.

     Reply
  7. tanase says:
    23 iunie 2014 at 12:19 am

    Felicitari Monica Macovei!!! Sa nu va lasati,chiar daca nu stim cata sustinere aveti,mai devreme sau mai tarziu,veti izbandi.Sa nu cedati si sa nu renuntati.Cred ca in tara,daca Dan Voiculescu va intra la puscarie se va asterne o oarecare liniste.El este principalul combatant la tot ce intreprindeti dvs.si justitia.

     Reply
  8. Dragos Riscanu says:
    23 iunie 2014 at 8:40 am

    Stimata Doamna Macovei,

    Urmaresc cu atentie lupta pe care o duceti impotriva coruptiei, de cele mai multe ori singura, desi exista si institutii care au aceast obiectiv si competente unice in domeniul respectiv, cum sunt OLAF.

    Ceea ce a facut Matin Scultz este clar definit in setul de legi si regulamente UE, a fi un act de CORUPTIE, si este de competenta si responsabilitatea OLAF de a investiga si de a lua masurile care se impun.

    Am fost informat de Directorul General OLAF Giovanni Kessler, sa nu mai amestec informatii politice referitor la alte infractiuni comise de inalti birocrati EU inclusi de personalul OLAF.

    Neindeplinirea, in deplina conformitate cu legile si regulamentele in vigoare, a sarcinilor si obligatiilor care le revin celor care sunt platiti din banii contribuabililor UE reprezinta un act direct de coruptie.

    Martin Scultz nu trebuie rugat sa isi dea demisia, trebuie obligat Jose Manuel Barroso sa il demita in baza raportului pe care OLAF are obligatia sa il prezinte, exact asa cum s-a procedat in cazul John Dalli.

    Cu deosebita stima,

    Dragos Riscanu

     Reply
  9. Dragos Riscanu says:
    23 iunie 2014 at 4:39 pm

    Pro Memoria

    Decizia politica „discreta” UE, este aceea de a pactiza cu infractorii – Scheele, Buttice, Scultz si multi altii incepind din 2001 pina in prezent – vorba lu’ Nastase – „doua Romanii”, dar si doua Evrope, doua (sau mai multe Justitii – un singur DNA) si o singura problema fara nici o solurie = coruptie structurala globala !

    „OLAF nu il ancheteaza pe Jonathan Scheele

    Oficiul European Anti Frauda nu a deschis vreo ancheta si nici nu are in vedere o astfel

    de actiune care sa-l vizeze pe Jonathan Scheele, fostul sef al Delegatiei Comisiei

    Europene la Bucuresti, si, prin urmare, nu a avut loc nici un fel de audiere a oficialului

    executivului UE de catre OLAF.

    Precizarea ii apartine purtatorului de cuvant al OLAF, Alessandro Buttice, in replica la unele

    acuzatii aduse in presa romana referitoare la faptul ca Scheele se face vinovat de acoperirea unor

    fraude cu fonduri europene. Cat priveste motivul plecarii lui Scheele din postul de la Bucuresti,

    OLAF nu poate oferi o explicatie in acest sens, a precizat Buttice, adaugand ca acest lucru nu

    poate fi lamurit decat de reprezentantii Comisiei Europene. Conform vicepresedintelui PIN, Lavinia

    Sandru, citata de presa, Jonathan Scheele a fost reclamat in urma cu mai multe luni la Comisia

    Europeana, fiind acuzat de coruptie in cazul unui program ISPA derulat in Romania. Ulterior, fostul

    sef al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti a fost audiat in repetate randuri de reprezentantii

    OLAF. Sandru sustine si ca retragerea „prematura” din Romania, cat si neprelungirea mandatului

    de functionar european a lui Scheele se datoreaza acuzelor de coruptie, fiind posibila implicarea

    autoritatilor romane in acest caz de coruptie. Reprezentanta PIN a mai spus ca i-a cerut

    presedintelui Comisiei Euroopene, Jose Manuel Barroso, sa confirme daca aceste acuzatii sunt

    reale. (D.E)”

    Detalii: http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2006-11-25/olaf-nu-il-ancheteaza-pe-jonathanscheele.

    html#ixzz35T91CaiG

     Reply
  10. Zeno Popovici says:
    24 iunie 2014 at 3:50 pm

    Buna ziua,

    Sunt unii dintre noi care am dori sa va urmarim si pe Facebook. Pe Facebook e destul de greu deoarece aveti un Profil personal care are o limita de 5000 de prieteni.

    Profilul personal poate fi convertit intr-o Pagina Facebook care nu are limita de followeri. E de altfel actiunea recomandata daca doriti sa ajungeti la mai multi oameni.

     Reply

Lasă un răspuns Anulează răspunsul





Abonare la blog via email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 25 de abonați

Arhive
2016 - 2019 © Monica Macovei

Made by Mircea