Sunt raportor pentru avizele LIBE referitoare la mobilizarea marjei pentru situații neprevăzute în 2017 și la mobilizarea instrumentului de flexibilitate pentru finanțarea măsurilor bugetare imediate destinate crizei actuale privind migrația, refugiații și securitatea.
Am prezentat ieri în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) opinia mea despre cum trebuie folosiți banii și am cerut Comisiei Europene să precizeze sursa pentru alocări suplimentare. Niciun buget nu este o fântână fără fund.
În 2014, când a fost adoptat actualul Cadru Financiar Multianual, nimeni nu a anticipat impactul financiar al crizelor de acum în materie de securitate internă, de refugiați, de migrație. Instrumentul de flexibilitate ne asigură 530 de milioane de euro în plus pentru a face față acestor crize, însă trebuie să ținem seama că această sumă reprezintă cuantumul maxim care poate fi mobilizat prin acest instrument în 2017, în conformitate cu normele în vigoare. În anii următori, chiar și în cazul mobilizării tuturor fondurilor asigurate de acest instrument, resursele financiare disponibile nu vor fi suficiente pentru a răspunde nevoilor crescute.
Prin urmare: de unde vor fi luați acești bani? Dacă vrem să dublăm cuantumurile anuale care pot fi mobilizate prin instrument plus rezerva pentru ajutoare de urgență, Comisia Europeană trebuie să precizeze sursa din care va fi asigurată această finanțare. În interesul stabilității și previzibilității bugetare.
Cât despre utilizarea banilor, instrumentul de flexibilitate trebuie folosit pentru cheltuieli clar identificate și care nu pot fi acoperite de alte resurse bugetare ale Uniunii Europene.
Nevoile sunt în continuă creștere, de aceea este nevoie de o maximă responsabilitate atunci când vine vorba de repartizarea și cheltuirea acestor bani: fondurile să fie repartizate în mod echitabil, transparent, în funcție de priorități și cheltuite, iarăși, transparent, responsabil și judicios.