19 februarie 2015 – Asociația M10 – Comunicat de presă privind primirea de noi membri
Peste 3.000 de oameni au devenit membri ai Asociației M10 în prima etapă de înscriere. Votul a fost electronic.
Adunarea Generală a Asociației M10 a votat primirea ca membri activi ai Asociației a 3.067 de persoane care au completat formularul online de înscriere în prima etapă, imediat după anunțarea înființării Asociației. Votul în cadrul M10 a fost electronic, nu au fost incidente și niciun vot nu a fost anulat.
Cei 3.067 de noi membri activi au primit anterior avizul pozitiv al Comisiei de integritate și arbitraj a Asociației M10, asumându-și că îndeplinesc, între altele, următoarele criteriile de integritate ale Asociației M10:
1. Nu este urmărit penal;
2. Nu este trimis în judecată pentru fapte penale;
3. Nu a fost condamnat penal printr-o sentință definitivă pentru fapte săvârșite cu intenție;
4. Nu are o constatare din partea ANI de incompatibilitate sau conflict de interese, până la posibila invalidare definitivă a constatării de către instanță;
5. Nu are o decizie definitivă de incompatibilitate sau de conflict de interese;
6. Nu a fost ofițer, angajat sau colaborator al Securității;
7. Nu a ocupat o funcție politică de conducere retribuită în aparatul central al PCR;
8. Nu promovează sau a promovat idei sau acțiuni de rasism, xenofobie sau antisemitism;
9. Nu a acționat sau acționează împotriva statului de drept;
Potrivit Statutului Asociației M10, calitatea de membru activ le oferă noilor membri dreptul de a vota în cadrul Asociației, de a propune proiecte, de a face parte din comisiile de lucru, de a alege și de a fi ales.
Aproximativ 13% dintre noii membri ai Asociației M10 sunt români din afara țării.
Notă pentru editori: Asociația M10, condusă de Monica Macovei, s-a lansat la începutul acestui an din dorința de a dezvolta spiritul civic în societatea românească. Potrivit Statutului, scopul Asociaţiei M10 este să stimuleze inițiativa civică și implicarea cetățenilor în procesul de luare a deciziilor și în viața publică, interacțiunea dintre cetățean și administrație, să promoveze statul de drept, independența justiției şi valorile democratice, să promoveze și să apere drepturile omului, să monitorizeze procesul electoral.