Despre reforma Schengen, ieri in conferinta de presa:
Doua lucruri care se vor discuta saptamana viitoare (n.r. aceasta) in plenul Parlamentului European:
A. In primul rand, este vorba de dosarul Schengen, sunt mai multe rapoarte care modifica reglementari din zona Schengen si as vrea sa fac cateva comentarii, pentru ca – poate din neintelegere – am vazut in presa din Romania diverse temeri in sensul ca, de exemplu, reintroducerea controalelor la granita de catre unele state membre Schengen ar limita imigratia cetatenilor romani. Vreau sa va spun ca nu este asa si vreau sa va dau trei argumente din acest raport care se va vota saptamana viitoare.
1. In primul rand, pana acum statele membre Schengen puteau introduce controale la granita lor. Potrivit modificarilor pe care le votam saptamana viitoare, aceste controale vor putea fi introduse mult mai greu: numai la propunerea Comisiei Europene si numai cu aprobarea Consiliului. Asta inseamna ca se limiteaza dreptul statelor membre de a introduce controale la frontiera. Si se poate face acest lucru numai atunci cand statul membru respectiv aduce ca argumente motive de siguranta interna. Nu-mi imaginez, si nu e logic sa ne imaginam, ca imigratia unor cetateni romani, de pilda, este un motiv de siguranta interna.
2. Un al doilea lucru bun introdus de aceasta reforma a pachetului Schengen se refera la monitorizarea controalelor ilegale la care sunt eventual supusi cetatenii romani in alte state. De pilda, daca un autocar romanesc calatoreste prin mai multe state Schengen, echipe de verificare mixte – experti din statele membre sau CE – se pot urca in autocar sa vada daca autocarul cu turisti romani este oprit si se fac controale la granitele statelor membre, ceea ce ar fi ilegal. Deci, dimpotriva, se insista pe verificarea si apoi sanctionarea statelor membre care procedeaza astfel, contrar prevederilor Tratatului Schengen.
3. In al treilea rand, iarasi se introduce o egalitate intre statele noi care vor intra – Romania si Bulgaria – si statele vechi. In acest moment standardele pentru statele deja in Schengen sunt mai relaxate, in schimb cerintele si standardele pentru Romania si Bulgaria sunt mai ridicate. Acum s-au ridicat pentru toata lumea, inclusiv pentru statele care sunt deja in Schengen. Deci, iarasi, un motiv de multumire, pentru ca nu suntem tratati diferit, ci, dimpotriva, s-a constatat ca in state vechi Schengen exista probleme si atunci sa li se aplice si lor aceleasi standarde ca si noua.
B. Tot saptamana viitoare se va vota raportul EURODAC, al 36-lea sau al 37-lea raport al meu, in Parlamentul European, se va vota in plen. El prevede colectarea in aceasta baza de date EURODAC a amprentelor care vin din trei categorii:
- Persoanele prinse ilegal pe teritoriul unui stat membru
- Persoanele prinse trecand ilegal granita unui stat membru
- Persoanele care vin din state terte Uniunii si care cer azil.
De asemenea, prevede accesul fortelor de ordine, sa spunem, in cazul prevenirii sau combaterii unor infractiuni de crima organizata sau terorism la aceasta baza de date EURODAC, in anumite conditii.
Multumesc in numele meu si al concetatenilor nostrii !
Buna seara !
Multumesc.