Monica Macovei: Am reușit. Luni seara am terminat negocierile cu statele membre și Comisia pentru modificarea Regulamentului Schengen.
Trialogul – înțelegerea politică pentru adoptarea modificării Regulamentului Schengen – s-a finalizat luni, 5 decembrie 2016, în prezența comisarului pentru securitatea Uniunii, Julian King, a Comisiei Europene și a Presedinției slovace, care a reprezentat statele membre ale Uniunii, cu acordul acestora.
Potrivit modificărilor, controalele sunt menite să sporească securitatea la granițele externe ale Uniunii, inclusiv ale României, deși nu este parte din spațiul Schengen. “Am introdus acest lucru în Regulament, pentru că viața românilor este la fel de importantă ca viața oricărui cetățean UE”, a declarat Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru modificarea Regulamentului Schengen.
Un obiectiv esențial al negociatorilor din partea Parlamentului European a fost acela de a permite un termen de excepție de 18 luni pentru granițele aeriene (aeroporturi) ale statelor UE care dovedesc tehnic că nu au capacitatea de a achiziționa și pune în funcțiune echipamentele pentru scanarea rapidă a actelor de identitate, atunci când acest fapt încetinește semnificativ fluxul de călători. “Nu vrem cozi lungi, ci vrem echipamente care să verifice rapid fiecare persoană în bazele de date”, a spus Monica Macovei.
Regulamentul va intra în vigoare în termen de 20 de zile de la publicarea în Gazeta Oficială a Uniunii Europene și se aplică direct, nefiind necesară transpunerea acestuia în legislația statelor membre.
Mai multe detalii sunt în comunicatul de presă transmis de Parlamentul European:
“Controale obligatorii la granițele externe ale Uniunii Europene: acord între Parlamentul European și Consiliul JAI, format din miniștrii de Justiție și Interne din statele Uniunii
Toți cetățenii statelor Uniunii Europene, precum și toți cetățenii non-UE vor fi verificați atât la intrarea, cât și la ieșirea din Uniune în bazele de baze de date multiple ale Uniunii, cum ar fi baza de date a documentelor declarate furate sau pierdute, potrivit unui proiect de lege convenit luni de Parlamentul European și Consiliul JAI, format din miniștrii de Justiție și Interne din statele UE.
Controalele, menite să sporească securitatea în interiorul Uniunii, vor fi obligatorii pentru toată lumea. Un obiectiv esențial al negociatorilor din partea Parlamentului European a fost acela de a permite relaxarea noilor măsuri la aeroporturi, atunci când acestea încetinesc semnificativ fluxul de călători.
Raportorul Parlamentului European, europarlamentarul român Monica Macovei, a afirmat: ”Terorismul este ura fără limite și distrugerea vieții omenești este esența urii terorismului. Fiecare persoană are dreptul la viață și fiecare democrație are dreptul la valorile sale. Vrem siguranță într-o lume în schimbare”.
“Situațiile de criză, precum amenințarea teroristă, necesită un răspuns de criză, rapid și coordonat. Securizarea granițelor externe ale Uniunii Europene poate opri circulația teroriștilor, a armelor și a substanțelor de distrugere în masă. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință ca să oprim terorismul”, a adăugat Monica Macovei.
Acordul tehnic și politic pentru acest Regulament are nevoie de aprobarea finală a Parlamentului și a Consiliului JAI.
Baze de date la nivel european
Reprezentanții Parlamentului European și miniștrii statelor membre ale Uniunii au ajuns la un Acord cu privire la utilizarea bazelor de date existente la nivel european, în special Sistemul de Informații Schengen, baza de date Interpol privind documentele de identitate sau călătorie furate sau pierdute, precum și alte baze de date la nivel european. Acordul prevede că statele membre pot folosi sistemele de informare naționale sau bazele de date ale Interpolului.
Controale la aeroporturi relaxate
Proiectul de Regulament prevede că, în cazul în care controalele sistematice (controlul fiecărei persoane, n.n) provoacă întârzieri mari la frontiere, să se poată introduce verificări țintite la granițele terestre și în porturi.
Parlamentul a inclus în prevederi și aeroporturile, oferind autorităților naționale o perioadă de tranziție de 6 luni – perioadă care, în unele cazuri excepționale, poate fi prelungită cu încă 18 luni – pentru a-și pune la punct infrastructura necesară la granițele din aeroporturi. După această perioadă, controalele urmează să devină sistematice, aplicabile tuturor călătorilor.
Conform textului agreat, statele membre care doresc să simplifice procedurile de control în aeroporturi vor trebui să demonstreze că aceasta nu va reprezenta un risc pentru securitatea internă, ordinea publică, relațiile internaționale sau sănătatea publică.
Pașii următori
Acordul informal urmează să fie votat în Comisia pentru libertăți civile, Justiție și Afaceri interne (LIBE) la o dată care va fi stabilită ulterior. În cazul în care va primi aprobarea Comisiei LIBE, acordul va fi supus votului în Parlamentul European și votului Consiliului, la date ce urmează să fie stabilite ulterior.
Background
Proiectul de lege este un răspuns la creșterea amenințărilor teroriste în Europa, precum atacurile de la Paris, Copenhaga sau Bruxelles din ultimii ani. De asemenea, măsura este menită să combată fenomenul “luptătorilor străini”, dintre care mulți sunt cetățeni europeni, migrația ilegală și traficul de persoane.
Inițiativa de modificare a Codului de Frontieră Schengen a fost prezentată de Comisia Europeană în luna decembrie 2015. Modificările vor alinia actualele obligații ale statelor membre privind controalele sistematice aplicate la ieșirea cetățenilor din terțe țări, pentru a se asigura că ei nu prezintă o amenințare pentru ordinea publică sau securitatea internă”.
Profilul raportorului: Monica Macovei (ECR, RO)
http://www.europarl.europa.eu/meps/en/96824/MONICA_MACOVEI_home.html
Cele mai recente materiale video și fotografii
http://audiovisual.europarl.europa.eu/Page.aspx?id=2872
PE Briefing: Schengen și managementul granițelor externe ale UE
http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2016/581392/EPRS_BRI(2016)581392_EN.pdf
CE Briefing: Controalele sistematice la granițele externe
Notă – Versiunea în engleză a comunicatului PE poate fi consultată aici: http://www.europarl.europa.eu/news/ro/news-room/20161121IPR52158/mandatory-checks-at-eu-external-borders-deal-done-by-meps-and-ministers