(11 februarie 2015) – Monica Macovei – Comunicat de presă
Rezoluția privind măsurile antiteroriste: Nu există libertate fără securitate și securitate fără libertate
- Parlamentul European a adoptat astăzi, în ședința plenară, două rezoluții importante, cea referitoare la măsurile de combatere a terorismului și cea referitoare la Raportul Senatului SUA privind utilizarea torturii de către CIA
1. Rezoluția privind măsurile antiteroriste a fost adoptată cu o largă majoritate: 532 de voturi pentru. Grupul PPE a votat pentru adoptare.
Rezoluția susține adoptarea unei strategii europene împotriva rețelelor radicale, a recrutărilor online, a propagandei teroriste și insistă pe combaterea finanțării prin spălare de bani și crimă organizată a grupărilor teroriste.
Europarlamentarul Monica Macovei, care a votat pentru adoptarea documentului, a declarat că “Rezoluția spune expres că nu trebuie să renunțăm la spațiul Schengen, dar încurajează statele membre să întărească controlul documentelor și al unor persoane în cazuri suspecte, să folosească datele despre persoane din sistemul de informații Schengen și să facă verificări pe bază de informații atunci când persoane suspecte intră sau ies din spațiul Uniunii Europene. România asigură protecția graniței externe a Uniunii pe o lungime de circa 2.000 de km, având astfel un rol vital în protecția cetățenilor Uniunii”.
Uniunea este îngrijorată de creșterea folosirii internetului și a altor tehnologii de comunicare de către organizațiile teroriste pentru a comunica, a face planuri de atac și propagandă. Rezoluția cere companiilor de internet și de comunicare online să lucreze cu guvernele, cu autoritățile care aplică legea și societatea civilă pentru a combate această problemă, asigurând în același timp că libertatea de exprimare și dreptul la viață privată sunt respectate.
Rezoluția cere adoptarea unei strategii externe a UE pentru combaterea terorismului internațional și un parteneriat mondial împotriva terorismului.
2. Rezoluția referitoare la Raportul Senatului SUA privind utilizarea torturii de către CIA a fost adoptată cu 363 de voturi pentru, 290 împotrivă și 48 de abțineri, cifrele arătând o majoritate relativ mică. Grupul PPE a votat împotriva acestei Rezoluții.
Rezoluția solicită statelor membre să investigheze acuzațiile potrivit cărora, pe teritoriul lor, au existat închisori secrete și să îi urmărească penal pe cei implicați în astfel de operațiuni, ținând seama de toate dovezile noi care au fost dezvăluite.
Rezoluția stabilește ca LIBE, Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, împreună cu AFET, Comisia pentru afaceri externe, prin Subcomisia pentru drepturile omului, să continue investigațiile privind „presupusa folosire a unor țări europene de către CIA pentru transportarea și deținerea ilegală de prizonieri” și să informeze plenul în termen de un an cu privire la această chestiune. Audieri și misiuni parlamentare de anchetă sunt o parte din măsurile de investigație prevăzute în Rezoluție.