20 octombrie 2016 – Monica Macovei – Comunicat de presă
Să convingi Parlamentul să adopte legea de transpunere a Directivei confiscării într-o formă corespunzătoare este o bătălie care trebuie câștigată și care merită orice riscuri.
- Motto-ul Directivei confiscării este: urmărește banii, pune-i sub sechestru, în orice colț de lume ar fi, așa încât să poată fi confiscați.
Europarlamentarul Monica Macovei, care a lucrat și a obținut votul Parlamentului European pentru Directiva privind punerea sub sechestru și confiscarea bunurilor provenite din infracțiuni, a participat astăzi, 20 octombrie 2016, la a VI-aConferință pan-europeană a oficiilor de recuperare a creanțelor provenite din infracțiuni, organizată la Palatul Parlamentului, București.
Monica Macovei a declarat că știe că va fi greu ca Guvernul să convingă Parlamentul să adopte legea de transpunere a Directivei confiscării într-o formă corespunzătoare, pentru că mulți politicieni se vor opune.
„Știu că este greu, știu că va trebui să convingeți Parlamentul, știu că foarte mulți se vor opune, pentru că politicienii care ne fură din banii publici, care sunt corupți – fraudă, evaziune fiscală, spălare de bani-, vor să-și păstreze averile. Dar nu pot fi lăsați să continue. Cred că sunt inculpați sau infractori care preferă să stea 2-3 ani la închisoare și apoi să iasă, averea să le rămână intactă și să știe că și-au asigurat 2-3 generații după ei. Or, asta trebuie să tăiem și să nu mai fie siguri că rămân cu averea. Este o bătălie care trebuie câștigată și e o bătălie pentru care merită să ne luăm orice riscuri”, a spus Monica Macovei.
Monica Macovei a prezentat, pe scurt, Directiva confiscării, care prevede sechestrarea bunurilor și confiscarea lor, confiscarea extinsă a bunurilor care nu pot fi justificate prin venituri, confiscarea de la terți, precum și confiscarea atunci când procesul nu ajunge la o condamnare dacă, pe baza probelor administrate, s-ar fi ajuns la o condamnare.
În opinia Monicăi Macovei, cel mai în măsură să ducă la îndeplinire măsura confiscării este judecătorul care a dispus această confiscare, și nu un judecător delegat.
„Astăzi avem judecători delegați care însă stau 6 luni de zile și se ocupă de executare, ca atare nu urmăresc până la capăt o executare (…). De aceea, cred că cel mai în măsură și cel mai interesat să urmărească executarea până la capăt este judecătorul care a dispus confiscarea. Pentru că omul acela a gândit, a administrat probele, crede în ele, a dispus confiscarea și este singurul interesat să meargă cu ea până la capăt”, a mai declarat Monica Macovei.
Directiva privind punerea sub sechestru și confiscarea bunurilor provenite din infracțiuni a fost aprobată pe 25 februarie 2014 de Parlamentul European, statele membre având la dispoziție 2 ani și jumătate să o transpună, din momentul publicării.
Redăm integral discursul europarlamentarul Monica Macovei:
“Bună ziua, bine v-am găsit.
Mulțumesc pentru invitație. Mulțumesc dlui Prim-ministru, ministrului Justiției. Dragi colegi, ambasadori și oameni care doresc să vadă în practică această Directivă (Directiva privind punerea sub sechestru și confiscarea bunurilor provenite din infracțiuni, n.n), dragi colegi de la Comisia Europeană, mă bucur că sunt din nou într-o sală, așa cum în în februarie 2014, în plenul Parlamentului European, dezbăteam această Directivă chiar înainte de a fi votată. Și atunci am spus, din punctul meu de vedere în Parlamentul European: obiectiv îndeplinit. După ce muncisem 3 ani de zile până am ajuns la adoptare.
Așa că spun și astăzi: obiectiv îndeplinit dacă am ajuns să fim în această sală și acest Guvern tehnocrat vrea să pună în aplicare Directiva. Obiectiv îndeplinit și pentru România. Și cred că niciun alt Guvern de până acum nu ar fi pus în executare această Directivă, cu excepția acestui Guvern Dacian Cioloș.
Așa că vă mulțumesc și retrăiesc acele momente din plenul PE cu obiectiv îndeplinit, pentru mine atunci și pentru noi acum, acasă.
Tot atunci am spus că îmi doresc ca România să o aplice cât mai repede. N-a fost să fie așa, suntem în octombrie 2016. A trecut destul de mult timp, dar, încă o dată, contează foarte mult că acum o punem în aplicare. Și am să mai spun ceva foarte direct acestui Guvern: nu aveți voie să plecați până când nu puneți în aplicare această Directivă, pentru că nimeni nu o va mai pune în aplicare.
Știu că este greu, știu că va trebui să convingeți Parlamentul, știu că foarte mulți se vor opune, pentru că politicienii care ne fură din banii publici, care sunt corupți – fraudă, evaziune fiscală, spălare de bani-, vor să-și păstreze averile. Dar nu pot fi lăsați să continue.
Așa cum s-a spus mai devreme, actul de justiție nu e îndeplinit până la capăt decât atunci când ai luat banii care provin din infracțiuni.
Foarte pe scurt, ce prevede această Directivă:
- În primul rând, prevede sechestrarea bunurilor, punerea lor sub sechestru. Vorbim de suspecți. Dacă cineva este anchetat ca suspect, nu poți să-l lași să-și ascundă banii, să-i pună pe numele altora, să-i pitească prin paradisuri fiscale. Trebuie imediat să-i iei și să-i pui sub sechestru. Apoi, trebuie, dacă judecătorul decide, să fie confiscați. Dar dacă nu i-ai pus sub sechestru, nu o să mai ai ce confisca. Avem multe cazuri în România în care se dispune confiscarea și, ce să vezi, condamnatul este sărac lipit la sfârșitul unui proces și nu mai ai ce să confiști.
- Apoi, e vorba de confiscarea extinsă, care înseamnă că, pe lângă suma de bani pentru care a fost dovedit în instanță – că a făcut trafic de droguri, că a fost corupție – și care se confiscă și acum potrivit Codului penal român, judecătorul se va putea uita la întreaga avere a acelei persoane. Și, dacă există o diferență nejustificată, cel puțin aparent, între venituri și cheltuieli, între venituri și bunurile reale ale acelei persoane, atunci judecătorul poate să întrebe: de unde ai diferența? De unde ai atâția bani, atâtea bunuri, atâtea mașini, atâtea case, când tu ai câștigat doar atât? Dacă persoana respectivă, condamnatul, nu poate justifica, atunci toate acestea se confiscă, pentru că există prezumția că au fost obținute tot prin activități ilegale. Asta este confiscarea extinsă pe scurt.
- Altceva ce introduce această Directivă, cu elemente de noutate față de ce avem în România, este confiscarea de la terți. Atunci când îți vinzi bunul sub prețul pieței. De ce l-ai vinde sub prețul pieței? Atunci când îl donezi, atunci când există orice alt indiciu că, de fapt, a fost o tranzacție de formă, care doar a vrut să ascundă mutarea bunului sau banilor de pe numele tău pe numele altuia, tocmai ca să scapi de confiscare. De asemenea, se pot confisca bunurile, potrivit Directivei, și atunci când procesul nu ajunge la o condamnare. Pentru că inculpatul este foarte bolnav, de exemplu, și nu se poate prezenta în fața instanței, sau a fugit din țară, și nu e condamnat. Dar și atunci Directiva prevede că pot fi confiscate bunurile dacă, pe baza probelor administrate, s-ar fi ajuns la o condamnare.
Aș mai vrea să spun câteva cuvinte, tot tehnic, despre cine ar trebui să ducă la îndeplinire această executare a confiscării, fiindcă nu ajunge ca judecătorul să o dispună, ci trebuie pusă în executare, iar acei bani trebuie să fie luați de la infractori și puși în bugetul public, duși la oameni înapoi, în buzunarele lor. Astăzi avem judecători delegați care însă stau 6 luni de zile și se ocupă de executare, ca atare nu urmăresc până la capăt o executare și poate nici nu au interesul, știind că vor pleca în alte poziții.
De aceea, cred că cel mai în măsură și cel mai interesat să urmărească executarea până la capăt este judecătorul care a dispus confiscarea. Pentru că omul acela a gândit, a administrat probele, crede în ele, a dispus confiscarea și este, repet, singurul interesat să meargă cu ea până la capăt. Așa aș modifica Codul penal, Codul de procedură penală și Legea executării, ca judecătorul care a dispus confiscarea să fie cel care se ocupă de confiscare până când ia bunurile înapoi.
Care este motto-ul acestei Directive? Ia banii, urmărește banii, pune-i sub sechestru, oriunde ar fi – peste frontiere, în orice paradis fiscal sau în orice colț de lume -, așa încât să poată fi confiscați. Dacă nu aducem banii înapoi, nu vom putea să dezvoltăm țara, nu vom putea să avem grădinițe, spitale, autostrăzi etc. Pentru că aici vorbim de milioane de euro care anual sunt furate prin evaziune, spălare de bani, corupție și sunt apoi ascunse. Cred că sunt inculpați sau infractori, sau cum vreți să le spuneți, care preferă să stea 2-3 ani la închisoare și apoi să iasă, averea să le rămână intactă și să știe că și-au asigurat 2-3 generații după ei. Chiar își asumă acest risc. Or, asta trebuie să tăiem și să nu mai fie siguri că rămân cu averea. Să nu mai rămână cu averea.
De aceea spun că aveți o misiune frumoasă, dar grea, e o bătălie pe care trebuie să o duceți sau să o ducem împreună, pentru a convinge Parlamentul să adopte această lege într-o formă corespunzătoare Directivei și nu într-una diluată. Este o bătălie care trebuie câștigată și e o bătălie pentru care merită să ne luăm orice riscuri. Mult succes!”.
Înregistrarea video a discursul poate fi urmărită pe canalul youtube, la adresa: https://youtu.be/_QDQbyJ7yAQ