18 mai 2018 – Monica Macovei – Comunicat de presă
Monica Macovei solicită autorităților din Slovacia să ia măsuri pentru returnarea imediată și fără să îl decripteze a telefonului jurnalistei de investigații Pavla Holcova, confiscat de polițiștii slovaci după o audiere de 8 ore
· a lucrat la investigații despre criminalitatea organizată transfrontalieră, corupția și spălarea banilor împreună cu alți jurnaliști de investigații, inclusiv cu jurnalistul slovac Jan Kuciak, care a fost împușcat în luna martie a acestui an.
Europarlamentarul Monica Macovei, împreună cu alți 11 deputați europeni din diferite grupuri politice din Parlamentul European, a inițiat și trimis o scrisoare prim-ministrului slovac, ministrului de interne, ministrului justiției, șefului Poliției și directorului general al Serviciului de Informații din Slovacia, prin care le solicită să ia măsuri imediate pentru ca jurnalistei Pavla Holcova să i se returneze, nedecriptat, telefonul confiscat în urmă cu trei zile de poliția slovacă după o audiere de 8 ore.
“Telefonul lui Pavla conține informații referitoare la investigațiile jurnalistice în curs, precum și numele altor jurnaliști care lucrează în rețelele care investighează criminalitatea organizată, corupția, fraudele și spălarea banilor, cât și detalii despre sursele lor. Vă cerem să acționați imediat pentru a evita punerea în pericol a vieților jurnaliștilor, ale căror contacte sunt salvate în telefonul doamnei Holcova”, se menționează în scrisoarea semnată de cei 12 europarlamentari, lista de semnături fiind deschisă, urmând să fie semnată și de alți eurodeputați.
Europarlamentarii avertizează că decriptarea si nerestituirea telefonului constituie un risc mare pentru viețile jurnaliștilor și, dacă se întâmplă ceva cu oricare dintre jurnaliștii de investigație ale căror date de contact se află în telefonul mobil al jurnalistei Pavla Holcova, oficialii slovaci se vor confrunta cu cea mai intensă verificare care a avut loc vreodată în Europa.
“Apreciem în mod deosebit eforturile autorităților slovace de a găsi pe autorii asasinării lui Jan Kuciak. Cu toate acestea, considerăm că hărțuirea și amenințarea vieților foștilor colegi nu pot ajuta la găsirea adevăraților ucigași și a oamenilor din spatele lor. Dimpotrivă, autoritățile slovace ar trebui să colaboreze cu jurnaliștii de investigație pentru a garanta protecția vieții și a muncii lor”, se precizează în scrisoarea pe care Monica Macovei a inițiat-o și semnat-o alături de alți deputați europeni.