Un procuror care știe că propria carieră depinde de un ministru nu va îndrăzni să ancheteze politicieni de aceeași culoare politică cu ministrul. Asta a fost exact până în 2004, până când am schimbat legile, până când procurorii au prins curaj și au anchetat politicieni. Practic, ne-am întors în perioada în care politicienii nu erau anchetați. Ceea ce își dorește coaliția PSD&ALDE de multă vreme.
Am spus acest lucru la emisiunea „Imparțial” de la Digi 24, fiind întrebată despre consecințele deciziei Curții Constituționale privind conflictul legat de revocarea procurorului-șef DNA.
Am mai spus că, prin decizia CCR, practic, ministrul Justiției și-a subordonat justiția. Toată, pentru că schimbarea procurorilor șefi de la instituțiile principale, inclusiv de la procuror general în jos, înseamnă, de fapt, subordonarea tuturor procurorilor. Gândiți-vă la judecătorii care se așteaptă și ei, la fel, să fie sub puterea ministrului Justiției.
Curtea Constituțională ar trebui să apere Constituția, echilibrul puterilor în stat și democrația. Decizia de acum se alătură altor decizii controversate din ultima vreme. Sigur că trebuie respectată, dar nu putem să nu o criticăm dacă avem o altă părere.
În 1991, când am făcut Constituția, am pus căruța înaintea boilor: am făcut Constituția, am creat Curtea Constituțională, dar nu ne-am uitat cu cine o populăm. Și am populat-o cu judecători numiți de politicieni. 3 numiți de Camera Deputaților – de cine are majoritate-, 3, de Senat – cine are majoritate și 3 de președinte. Toți sunt numiți politic. Trebuie schimbată această procedură, trebuie schimbată Constituția. Să nu uităm cine e Dorneanu, președintele CCR – a fost deputat PSD 8 ani de zile.
Acolo unde justiție nu este, nimic nu este. Democrația este în joc. La asta se adaugă și modificările la Codurile penale.
Mai multe despre acest subiect, în înregistrarea intervenției de aseară la Digi 24.