Am prezentat în ultima ședință a Comisiei LIBE de săptămâna trecută (19 octombrie 2017), în calitate de raportor al Parlamentului European pentru noul Regulament al Agenției Europene EU-LISA, o parte din modificările pe care le-am scris la textul propus de Comisie.
Între altele, varianta mea de Regulament cere: un mandat mai puternic pentru Agenție, care trebuie să răspundă provocărilor migrației, terorismului și să asigure securitate la nivel european; crearea unui mecanism de control al calității datelor introduse de statele membre în bazele de date, mecanism care va identifica automat datele incorecte sau incomplete, cerând corectarea sau completarea lor. Nu se poate menține securitatea oamenilor cu inconștiența, incompetența sau confortul personal al unora care fac parte din echipele statelor membre care introduc datele relevante în bazele de date europene. Desigur, Agenția trebuie sa acorde asistență statelor membre, atunci când acestea au nevoie din motive obiective.
Am crescut transparența EU-LISA și am introdus mecanisme pentru evitarea conflictelor de interese în rândul persoanelor cu funcții de conducere. Independența directorului executiv al Agenției, după modelul EUROPOL este vitală și am scris-o în proiectul de Regulament.
Ce urmează: La textul pe care l-am scris, raportorii altor grupuri politice vor face amendamente pe care le voi negocia cu ei, iar textul final va fi supus votului în Comisia (LIBE), căreia îi voi cere și votarea mandatului meu de negociere cu Statele Membre UE (Consiliul), urmând ca textul final să fie supus votului Plenului Parlamentului European. După aprobarea prin vot, Regulamentul intra în vigoare într-un termen foarte scurt, pentru că este de strictă și directă aplicare în toate Statele Membre UE și nu necesită transpunerea în legislațiile naționale. Regulamentele sunt cele mai puternice legi adoptate de UE, tocmai pentru că nu necesită transpunere în legile naționale.
EU-LISA se ocupă de gestionarea operațională a sistemelor informatice în toate statele UE și de interoperabilitatea bazelor de date, care, odată alimentate cu informații de către statele membre, trebuie să comunice între ele pentru a asigura securitatea oamenilor, prinderea infractorilor și a rețelelor de fraudă, crimă organizată și corupție publică sau privată, infracționalitate cibernetică. Cine are informații complete și la zi se poate apăra. Este important de spus că în sediul Agenției EU-LISA sunt serverele cu toate bazele de date europene, dar cei care supraveghează permanența fluxului de informații, 24h/24h, 7 zile din 7, nu au acces la informații, deci la date personale. Acestea sunt destinate numai celor care se ocupă efectiv de rețelele criminale și teroriste, de finanțarea acestora și de interdicția pătrunderii în Uniune a migranților ilegali și a celor care vor să distrugă democrația și să instaureze dictatura fanatismului religios, unde viața niciunui om nu este importantă. Noul Regulament trebuie să intre în vigoare cât mai repede, iar negocierile să dureze cât mai puțin, pentru că vremea discuțiilor a trecut și trebuie să dovedim că putem reacționa rapid ca să apărăm oamenii și valorile pentru care unii și-au dat viața.