- Spațiul Schengen rămâne. Ne apărăm și noi, care nu suntem în Schengen – România și Bulgaria –, exact ca cei din spațiul Schengen și lucrăm împreună.
În acest moment, în Parlamentul European este un proiect de decizie de modificare a Regulamentului Schengen. Eu sunt raportor al Parlamentului pentru acest proiect. Am avut marți o întâlnire cu președintele Grupului de lucru pentru frontiere din cadrul Preşedinţiei olandeze a Consiliului Uniunii Europene si cu echipa din Consiliu.
Pe scurt: se vor face controale sistematice, va fi controlată fiecare persoană atunci când intră într-o țară care este graniță externă a Uniunii, inclusiv în România, nu numai în zona Schengen. Eu am insistat pentru asta de la bun început și am pus în Raportul meu: am vrut egalitate între România și statele Schengen. Și românii trebuie apărați în egală măsură, ca orice alt cetățean din Germania, Franța, Italia etc. Vor fi controale la intrarea în spațiul Uniunii, adică și în România și Bulgaria.
Controale înseamnă că fiecare persoană care vine din afara Uniunii va fi controlată în baza de date – există o bază de date a spațiului Schengen, în care îți arată dacă persoana respectivă este căutată, are un mandat de arestare, dacă a comis un act de terorism, dacă a fost returnată de o anumită țară, tocmai din motive de suspiciune de acte teroriste, de comiterea unor infracțiuni- , și, de asemenea, e căutată în bazele de date naționale, internaționale – Interpol, Europol etc. Asta va face și România.
România chiar s-a oferit să facă astfel de controale chiar dacă nu este graniță Schengen, tocmai pentru a-și proteja cetățenii, viața noastră valorează la fel cât viața celorlalți cetățeni europeni. Se vor face aceste controale asupra fiecărei persoane care intră din afara spațiului UE, inclusiv la granița României. La ieșirea din Uniunea Europeană se va face un control nu neapărat pentru fiecare persoană, dar axat pe persoanele pentru care există informații, de la serviciile de informații sau din alte părți, că ar avea probleme și nu trebuie să plece din spațiul Schengen.
Acest control asupra fiecărei persoane se va face atât cu privire la cetățenii Uniunii Europene, cât și cu privire la cetățenii care vin din state membre terțe, din orice stat membru Schengen care nu este în UE. Și în atentatele de la Paris, și de la Bruxelles, cei care sunt acuzați de comiterea lor au fost cetățeni ai Uniunii Europene, francezi, respectiv belgieni, care, tocmai datorită spațiului Schengen fără frontiere, au circulat liber dintr-o țară în alta. Sunt circa 5.000 de europeni în această situație, care au fost și pregătiți în taberele siriene. Deci, trebuie să ne controlăm și cetățenii proprii și pe cei din afară.
Toată lumea va trebui, rapid, să-și pună în funcțiune un sistem de control în acest sens. Este un moment de criză, trebuie răspuns de criză și, ca atare, dăm acest răspuns. Sper să-l adoptăm cât mai repede. Spațiul Schengen rămâne. Ne apărăm și noi, care nu suntem în Schengen – România și Bulgaria –, exact ca și cei din spațiul Schengen și lucrăm împreună.
(Invitatul dimineții, RFI, 6 aprilie 2016)
Interviul integral de la RFI poate ascultat pe site-ul postului de radio, aici.